Οι αρχές του Ιράν εκτέλεσαν 12 ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και άλλα κακουργήματα, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr. Επτά από τους εκτελεσθέντες είχαν κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και πέντε για απαγωγή, βιασμό, φόνο και ένοπλη ληστεία.

Οι καταδικασθέντες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών εκτελέστηκαν νωρίς χθες στην κεντρική επαρχία Φαρς μέσα στο κτιριακό συγκρότημα μιας φυλακής, ενώ οι άλλοι πέντε απαγχονίστηκαν σε δημόσια θέα «προς παραδειγματισμό επίδοξων κακοποιών», ανέφερε το πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοσίευμα έδωσε μόνο τα αρχικά ορισμένων από τους εκτελεσθέντες. Το Ιράν επικρίνεται συχνά από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εκτελέσεων κρατουμένων παγκοσμίως. Μόνο για αδικήματα που σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών, οι αρχές στο Ιράν εκτέλεσαν 488 ανθρώπους το 2011, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία τον περασμένο μήνα.

Το Ιράν πάντως αρνείται ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη μέθοδος απόδοσης δικαιοσύνης «μειώνει» την εγκληματικότητα.

Η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί διαμετακομιστική οδό – κλειδί για τα ναρκωτικά από το γειτονικό Αφγανιστάν, όπου παράγεται το 90% του οπίου που διακινείται παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια το Ιράν δέχθηκε διεθνή βοήθεια από αρκετές χώρες της ΕΕ και από τον ΟΗΕ για να αναχαιτιστεί η διακίνηση ναρκωτικών διαμέσου της επικράτειάς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φόνος, η μοιχεία, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, η διακίνηση ναρκωτικών και η αποστασία -η αποκήρυξη του Ισλάμ- είναι κακουργήματα που επισύρουν την ποινή του θανάτου στο Ιράν, όπου εφαρμόζεται η σαρία -ο κορανικός νόμος- μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης