Κατά το διάγγελμα προς τον λαό των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην Ουκρανία μετά και τα τελευταία τεκταινόμενα στην Κριμαία και το ντόμινο των εξελίξεων που επιφέρει το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στη χερσόνησο.

O πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε στη σύντομη δήλωσή του ότι «το δημοψήφισμα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», επισημαίνοντας ότι «η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη στο θέμα της Ουκρανίας». Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχει ακόμη χώρος για να σημειωθεί διπλωματική λύση. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπαρίστανται στον λαό της Ουκρανίας και στο δικαίωμά τους να καθορίσουν το δικό τους πεπρωμένο» δήλωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε σαφές στη Ρωσία ότι περαιτέρω προκλήσεις δεν θα επιφέρουν τίποτε περισσότερο από την επιπλέον απομόνωση της Ρωσίας». Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε επίσης «τη σοβαρή δέσμευση» του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα των μελών του.

Κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία
 
Μετά την ΕΕ, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων κατά επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών αξιωματούχων για την κατάσταση στην Κριμαία.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι επιβάλλονται μεταξύ των αξιωματούχων συμπεριλαμβάνονται δύο σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Βάσει των κυρώσεων αυτών παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των 11 αυτών προσώπων, ενώ απαγορεύεται και η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ και ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλοι του Πούτιν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά και βουλευτές της Δούμας. Από την ουκρανική πλευρά κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, στον πρόεδρο της βουλής της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, στον Γιανουκόβιτς και σε έναν σύμβουλό του. Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται βάσει ενός διατάγματος του Ομπάμα μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία για την ένταξη της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία. Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι κυρώσεις αυτές είναι οι πιο περιεκτικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Στόχος των κυρώσεων είναι όσοι «υπονομεύουν τη δημοκρατική διαδικασία και τους θεσμούς της Ουκρανίας, απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα (της χώρας) και συνεισφέρουν στην κατάχρηση των πόρων της», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. «Οι σημερινές δράσεις στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα στη ρωσική κυβέρνηση ότι υπάρχουν επιπτώσεις για τις πράξεις της που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιτότητα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων των πράξεών τους που υποστηρίζουν το παράνομο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε εξάλλου ότι υπάρχουν «συγκεκριμένες ενδείξεις» ότι κάποια από τα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα της Κριμαίας έφτασαν σε κάποιες από τις πόλεις της χερσονήσου συμπληρωμένα από πριν, ενώ παρατηρήθηκαν και άλλες εκλογικές παρατυπίες. Εξάλλου πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα πρόσωπα που πλήττονται από τις κυρώσεις, καθώς είναι «ιδιαίτερα ασυνήθιστο να μάλλον εξαιρετικό» να επιβάλλονται κυρώσεις σε έναν αρχηγό κράτους. Στο μεταξύ ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι ενδέχεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον Ρώσων, αν η χώρα προχωρήσει με την επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας ή αναλάβει επιπλέον στρατιωτική δράση στη χερσόνησο.

Η απάντηση της «Αυτόνομης Δημοκρατία της Κριμαίας» στον Αμερικανό πρόεδρο

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε βάρος 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων δεν θα επηρεάσουν την προσπάθεια της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας σήμερα.

Οι κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα περιλαμβάνουν το πάγωμα των πόρων των προσώπων αυτών στις ΗΠΑ και την επιβολή απαγόρευσης σε βάρος τους να ταξιδέψουν στο αμερικανικό έδαφος. Στα πρόσωπα αυτά συμπεριλαμβάνονται ο επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Μόσχα κυβέρνησης της Κριμαίας, ο Σεργκέι Αξιόνοφ, και ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ.

«Οι κυρώσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν το έργο του Σεργκέι Αξιόνοφ και του Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, ούτε θα επηρεάσουν την διαδικασία για την εισδοχή της Κριμαίας στη Ρωσία», φέρεται ότι δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Λευκό Οίκο λόγω των ρωσικών ενεργειών στην Κριμαία, επισήμανε σήμερα ότι τα μέτρα προφανώς δεν επηρεάζουν όσους δεν διαθέτουν πόρους στο εξωτερικό. «Σύντροφε Ομπάμα, και τι θα κάνετε με εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ούτε λογαριασμούς ούτε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό; Ή δεν το σκεφτήκατε αυτό;», έγραψε ο Ρογκόζιν, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών της Ρωσίας, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Κυρώσεις ΕΕ σε Ρώσους αξιωματούχους

Αναφορικά με την ΕΕ , επισημαίνεται ότι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων σε βάρος αξιωματούχων από τη Ρωσία και την Ουκρανία αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες μία ημέρα μετά την επικύρωση του δημοψηφίσματος για προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το οποίο επικυρώθηκε σε συντριπτικό ποσοστό 97% από τους πολίτες της χερσονήσου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, οι κυρώσεις αυτές αφορούν 21 πρόσωπα και περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσει η επιβολή περισσοτέρων κυρώσεων τις αμέσως προσεχείς ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Στη λίστα με τους ξένους αξιωματούχους περιλαμβάνονται δέκα ρώσοι πολιτικοί, τρεις στρατιωτικοί αξιωματούχοι και οκτώ αξιωματούχοι από την Κριμαία.

Διάγγελμα Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, θα απευθύνει αύριο στις 13:00 ώρα Ελλάδας (15:00 τοπική) διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, που αποτελείται από τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής, καλώντας τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία του νέου 84ου μέλους της.

Οι βουλευτές των δύο Σωμάτων θα προσέλθουν στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο για να ακούσουν το διάγγελμα, που σύμφωνα με πηγές της προεδρικής διοίκησης είναι ήδη έτοιμο.

Παρόντες στην όλη διαδικασία θα είναι οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κριμαίας, ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ και ο πρωθυπουργός της Σεργκέι Αξιόνοφ, οι οποίοι ήδη μεταβαίνουν στη Μόσχα, εξουσιοδοτημένοι από το κοινοβούλιο της χερσονήσου να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για την ένταξη σ’ αυτήν της Κριμαίας και της «ειδικού καθεστώτος» πόλης της Σεβαστούπολης.

Το πρωί της Δευτέρας το κοινοβούλιο της Κριμαίας κήρυξε την ανεξαρτησία της χερσονήσου της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε την ένωσή της με τη Ρωσία.

Και οι 85 βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες ήταν αναμενόμενες, την επομένη του δημοψηφίσματος στο οποίο το 97% των εκλογέων ψήφισε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένωσης με την Ομοσπονδία της Ρωσίας. Το κοινοβούλιο κήρυξε την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της Κριμαίας.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Διαβάστε επίσης Μπρος κυρώσεις, πίσω «γκρεμός» Ψυχρού Πολέμου, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014, 10:19