«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παραδοσιακά υποστήριζε ανθρώπους που διασχίζουν σύνορα εξαιτίας ατομικής δίωξης ή ένοπλης σύγκρουσης. Σήμερα, όμως, βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να περνούν σύνορα εξαιτίας ακραίας φτώχειας που προκαλείται από τις κλιματικές αλλαγές ή τις καταστροφικές συνέπειες των συγκρούσεων. Πρόκειται για νέα μοντέλα εξαναγκαστικής μετακίνησης, για τα οποία η διεθνής κοινότητα οφείλει να βρει τρόπους αντιμετώπισής τους».

Σ’ αυτές τις λίγες φράσεις του κ. Αντόνιο Γκουτέρες συμπυκνώνεται το μήνυμα για την 60η επέτειο, σήμερα, από την ίδρυση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη.

Ο Ύπατος Αρμοστής κ. Γκουτέρες παρέθεσε επίσης μία σειρά ανησυχητικών στοιχείων για την κατάσταση που επικρατεί:

-Η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη των τελευταίων δυο δεκαετιών σε ό, τι αφορά τον εθελοντικό επαναπατρισμό.

-Οι Αφγανοί πρόσφυγες είναι διασκορπισμένοι σε 69 χώρες, το ένα τρίτο των κρατών του κόσμου. Στη Σομαλία δεν διαφαίνεται καμία πραγματική προοπτική ειρήνευσης.

-Τέσσερις στους πέντε πρόσφυγες παγκοσμίως βρίσκονται παγιδευμένοι σε γειτονικές χώρες, στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Δηλαδή ο αναπτυσσόμενος κόσμος φιλοξενεί το 80% των προσφύγων παγκοσμίως.

-Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και τη μετεγκατάστασή τους.

-Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, πέραν των προσφύγων, είναι σήμερα βίαια εκτοπισμένοι: Μεταξύ αυτών, 50 εκατ. περιβαλλοντικοί πρόσφυγες. 27 εκατ. εκτοπισμένοι στο εσωτερικό των χωρών τους εξαιτίας συγκρούσεων.