Το ενδεχόμενο επιβολής lockdown εξετάζεται στη Σερβία εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Κατά την έκτακτη συνεδρίαση της κρατικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Υγειονομικών Κρίσεων τα ιατρικά μέλη πρότειναν την επιβολή καθεστώτος γενικού αποκλεισμού σε ολόκληρη την επικράτεια για να αποτραπεί η διασπορά της νόσου. Η πρόταση θα εκτιμηθεί από την κυβέρνηση και σε δύο ημέρες θα ληφθούν αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι και πριν από μερικές ημέρες τα ιατρικά μέλη της επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της επιβολής αυστηρότερων μέτρων περιορισμού ωστόσο η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε αυτές τις εισηγήσεις επικαλούμενη οικονομικούς λόγους. Η έξαρση της πανδημίας προκαλεί ανησυχία στους επιδημιολόγους οι οποίοι εκτιμούν ότι η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι μίας νέας υγειονομικής κρίσης η οποία ενδέχεται να είναι ακόμη χειρότερη από εκείνη του Δεκεμβρίου του 2020.

Στα Covid ιατρεία των Κέντρων Υγείας άρχισαν πάλι να σχηματίζονται ουρές ενώ όλο και περισσότεροι είναι οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία. Σήμερα στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό νοσηλεύονται 3.977 ασθενείς εκ των οποίων οι 164 είναι διασωληνωμένοι. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3.469 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν 16 άνθρωποι. Από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 462.728 και 4.459 έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό. Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται στο 0,96%.

Η εξάπλωση της νόσου τις τελευταίες ημέρες δεν αποκλείεται να επηρεάσει αρνητικά και το πρόγραμμα εμβολιασμών στη Σερβία που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι όσο διασπείρεται ο ιός στον γενικό πληθυσμό όλο και λιγότεροι θα είναι αυτοί που θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο. Επισημαίνουν δε και το ενδεχόμενο να έχουν νοσήσει κάποιοι πριν κάνουν το εμβόλιο χωρίς να το γνωρίζουν και να μην έχουν κανένα όφελος από τον εμβολιασμό.

Στη Σερβία μέχρι σήμερα εμβολιάστηκαν περίπου 1,5 εκατομμύρια πολίτες και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια. Μάλιστα, στη χώρα σχεδόν καθημερινά φτάνουν νέες παρτίδες διαφόρων εμβολίων. Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου το βράδυ της Κυριακής 28/02, έφτασαν 100.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V. Το φορτίο παρέλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο από τον Ιούνιο θα συσκευάζεται και στη Σερβία, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθούν οι τεχνολογικές συνθήκες για την εξ ολοκλήρου παραγωγή του στο ινστιτούτο «Torlak» στο Βελιγράδι.

Σήμερα, έφτασαν στη Σερβία 58.500 δόσεις του εμβολίου Pfizer-Biontech ενώ, όπως ανακοινώθηκε, τον Απρίλιου θα φτάσουν άλλες 1,2 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. Στις 5 Μαρτίου επίσης θα φτάσουν 500.000 δόσεις του κινέζικου εμβολίου Sinopharm. Από την κινέζικη εταιρία η Σερβία παρέλαβε ήδη 1,5 εκατομμύρια δόσεις.