Οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκικής προεδρίας ενόψει του εκλογών της 14 Μαΐου είναι διαδοχικές, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επικεντρώνει την προεκλογική του πολιτική, στη δημιουργία συνεχών συγκρουσιακών εντάσεων τόσο με την Ελλάδα όσο και συνολικά με τη Δύση.
Οι συνεχόμενες ακραίες προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας, είτε από τον ίδιο, είτε από το «δεξί του χέρι» τον Ιμπραΐμ Καλίν, οι «σπόντες» κατά των ΗΠΑ για το θέμα των F-16, το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι συνεχείς προσβλητικές αναφορές κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αποτελούν αν μη τι άλλο απτά δείγματα της συγκρουσιακής πολιτικής που έχει επιλέξει ο Ερντογάν απέναντι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος πρόεδρος κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, αποφάσισε να κάνει ένα ακόμη βήμα για να εντείνει την υφιστάμενη κόντρα, καθώς φέρνει προς άμεση ψήφιση το παράνομο τουρκολιβυικό μνημόνιο, με στόχο να ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις νότια της Κρήτης. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ήδη κατακριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας, το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη έχει υποβληθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ώστε τις επόμενες ημέρες να εγκριθεί αρχικά από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και στη συνέχεια από την Ολομέλεια για να τεθεί σε ισχύ. Μάλιστα ο Τουρκικός Τύπος αναφέρει πως «η Ελλάδα, η Γαλλία και η Γερμανία υψώνουν εμπόδια στις δραστηριότητες της Τουρκίας στη Μεσόγειο».