Μία καθαρίστρια βρήκε τον θάνατο από έκρηξη σε σταθμευμένο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Sabiha Gökçen της Κωνσταντινούπολης και άλλη μία τραυματίστηκε σοβαρά.

Τα αίτια της έκρηξης –που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες- δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί όπως ανακοίνωσε η Pegasus Airlines.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο καθαρίστριες εργάζονταν εκείνη την ώρα μέσα σε αεροσκάφος της Pegasus, χωρίς να υπάρχουν επιβάτες μέσα εκείνη την ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν τρείς διαδοχικές εκρήξεις. Όπως ανακοινώθηκε από την ασφάλεια του αεροδρομίου γίνονται έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της έκρηξης.

Η αστυνομία που αμέσως άρχισε αυστηρούς ελέγχους στο αεροδρόμιο έχει αρνηθεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το επεισόδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι τουρκικές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει αν η έκρηξη αποτελεί το πιο πρόσφατα επεισόδιο στον πόλεμο «εναντίον της τρομοκρατίας».

Έτσι αποκαλεί η τουρκική κυβέρνηση τις μάχες που διεξάγονται με τους αυτονομιστές Κούρδους αντάρτες κυρίως στη ΝΑ Τουρκία.

Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις κατά των Κούρδων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πεδία μάχης έχουν μετατραπεί τις τελευταίες μέρες το Ντιγιαρμπακίρ και η Τσιζρέ, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και ακραίων νεαρών Κούρδων που πρόσκεινται στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Συνολικά 168 μαχητικά μέλη του ΡΚΚ (τρομοκράτες για τις τουρκικές αρχές) έχουν σκοτωθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στην ανατολική Τουρκία, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές, χτες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση του τουρκικού στρατού τα τελευταία χρόνια κατά των μαχητών του PKK στην νοτιοανατολική Τουρκία, με τη συμμετοχή 10.000 και πλέον μελών των δυνάμεων ασφαλείας.
Στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στις επαρχίες του Ντιγιάρμακιρ, Σιρνάκ και Μάρντιν όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν σημειωθεί οδομαχίες μια και οι Τούρκοι στρατιώτες ψάχνουν να συλλάβουν «τρομοκράτες», από σπίτι σε σπίτι.

Το ΡΚΚ θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» επίσης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η ανακωχή ανάμεσα στο ΡΚΚ και την τουρκική κυβέρνηση έπαψε να ισχύει από τον Ιούλιο. Από τότε έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 200 μέλη των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας και του στρατού καθώς και πλέον των 1.700 θεωρούμενων μελών του ΡΚΚ.

Εδώ και μήνες η νοτιοανατολική Τουρκία θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Ο δημόσιος βίος παραλύει, τα σχολεία είναι κλειστά, οι αρμόδιες αρχές μάλιστα συνέστησαν στους δασκάλους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες περιοχές. Πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχει εξηγήσει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν ένα αναγκαίο μέτρο για την προστασία των πολιτών.
Εντούτοις πολλοί ειδικοί και νομικοί υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται βασικές αρχές του κράτους δικαίου.

Ποιος είναι όμως ο στόχος του τουρκικού στρατού; Το PKK ή το λεγόμενο Πατριωτικό Επαναστατικό Κίνημα Νέων (YDG-H); Όπως είπε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο επικεφαλής του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ (Heinrich Böll) στην Κων/πολη, Κρίστιαν Μπράκελ:

«Η κύρια ομάδα αποτελείται από νέους -αν και πολλοί είναι άνω των 30…- της «YDG-H», μια οργάνωση νέων που πρόσκειται στο PKK, αν και το PKK ισχυρίζεται ότι δεν τους ελέγχει άμεσα. Εντούτοις είναι γεγονός ότι τους έχει εξοπλίσει, τους έχει εκπαιδεύσει και φυσικά υπάρχει και ιδεολογική διασύνδεση.

Από τον περασμένο χρόνο το YDG-H κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνισή του. Τους τελευταίους μήνες άρχισε να στήνει οδοφράγματα στις πόλεις της ΝΑ Τουρκίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων αλλά και να συγκρούεται σποραδικά με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι τουρκικές δυνάμεις ήθελαν να επανακαταλάβουν τώρα τον έλεγχο αυτών των δρόμων, για παράδειγμα στην παλιά πόλη του Ντιγιάρμπακιρ.

Από την περασμένη εβδομάδα όμως έχουμε περάσει σε άλλη διάσταση. Έχουμε μάχες από δρόμο σε δρόμο και από σπίτι σε σπίτι. Ενδεχομένως να επιτύχει από στρατιωτική σκοπιά, πολιτικά όμως δεν πρόκειται για λύση».

Οι ψεύτικες ελπίδες των νέων

Όπως εξηγεί ο ειδικός σε ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία, στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά δύσκολο να αξιολογήσει κάποιος πώς ακριβώς δραστηριοποιείται το YDG-H, αν για παράδειγμα δέχεται απευθείας εντολές από το PKK.

«Γενικά όμως, έχουμε μια γενιά που μεγάλωσε με την υπόσχεση, με την προσδοκία να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στα νοτιοανατολικά της χώρας. Όσον αφορά τις πολιτικές απαιτήσεις για την εκχώρηση περισσότερων δικαιωμάτων, το σεβασμό στη δημοκρατική αυτοδιοίκηση, δεν άλλαξε φυσικά τίποτα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το δίκαιο του πολέμου δεν λαμβάνονται υπόψη.

Μαχητές του PKK και του YDG-H που συλλαμβάνονται, πέφτουν συνήθως θύματα κακοποίησης. Με τρόπο που καταδεικνύει στους νεαρούς Κούρδους ότι το τουρκικό κράτος δεν είναι δικό τους. Αυτό είναι το συναίσθημα με το οποίο μεγάλωσαν. Με το συναίσθημα ότι η σύγκρουση αυτή δεν μπορεί να επιλυθεί με πολιτικά μέσα και πως το κράτος δεν το θέλει καν».

Το κράτος δεν προστατεύει τους πολίτες

«Το PKK δεν είναι άμοιρο ευθυνών», σχολιάζει ο Κρίστιαν Μπράκελ, «εντούτοις το τουρκικό κράτος φέρει την κύρια ευθύνη καθώς έχει την υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες ακόμη κι αν αυτοί στηρίζουν το PKK. Και ακόμη κι όταν μιλάμε για ένοπλους νέους ή ένοπλους μαχητές του PKK, υπάρχουν σαφείς κανόνες. Ειδικά όταν πρόκειται για ανήλικους. Η Τουρκία έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών (…). Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είναι τελείως παράνομη, ωστόσο μπορεί να φτάσει στο σημείο, βάσει διεθνούς δικαίου, να συνιστά συλλογική τιμωρία για το σύνολο του πληθυσμού. Και αυτό φυσικά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Πληροφορίες από Anadolu Agency, Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης