Εντυπωσιακή και ηχηρή ήταν η απάντηση των Τούρκων πολιτών στην προφυλάκιση Ιμάμογλου, αλλά και στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, με την πανηγυρική εκλογή του δημάρχου Κωνσταντινούπολης ως υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), με πάνω από 20 εκατομμύρια ψήφους.
Την ώρα που ο Εκρέμ Ιμάμογλου ετοιμάζεται για την πρώτη του νύχτα στη φυλακή, έχοντας προφυλακιστεί με απόφαση του δικαστηρίου για την κατηγορία της διαφθοράς, πάνω από 20 εκατομμύρια Τούρκων προσήλθαν στις κάλπες και τον ψήφισαν.
Το νούμερο είναι εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις προεδρικές εκλογές όπου συμμετείχαν και τα άλλα κόμματα, είχαν προσέλθει περίπου 25 εκατομμύρια.
Μάλιστα, λόγω της μαζικής προσέλευσης, δόθηκε παράταση στην ψηφοφορία για την εκλογή του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
Συγκεκριμένα οι εκλογές παρατάθηκαν ως τις 19:30 ώρα Ελλάδας (20:30 ώρα Τουρκίας) με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ως μοναδικό ουσιαστικά υποψήφιο και ισχυρότερο πολιτικό αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να έχει την ευρεία και άνευ προηγουμένου υποστήριξη των πολιτών.
Το κλίμα στα εκλογικά κέντρα ήταν πανηγυρικό, παρά το γεγονός ότι ο 54χρονος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στις φυλακές της Σηλυβρίας, με άγνωστη ημερομηνία εκδίκασης.
Η τουρκική νομοθεσία επιτρέπει έως και δύο χρόνια προφυλάκιση χωρίς δίκη. Ο Ιμάμογλου βαρύνεται με κατηγορίες περί διαφθοράς και δεν έχει κριθεί προφυλακιστέος για τρομοκρατία.
Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο Ιμάμογλου καθαιρείται από τη θέση του δημάρχου και μάλλον την Τετάρτη θα οριστεί ο αντικαταστάτης του από το δημοτικό συμβούλιο. Διώξεις έχουν υποστεί ακόμη 3 δήμαρχοι και μάλιστα καθαιρείται ο δήμαρχος του Ισλί με την κατηγορία της τρομοκρατίας.
Για μία ακόμη νύχτα επεισόδια είναι σε εξέλιξη, με δυνάμεις της αστυνομίας να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.
Δείτε LIVE εικόνα από την Κωνσταντινούπολη:
Ο Ιμάμογλου καλεί «το έθνος να αγωνιστεί» – «Το έθνος θα δώσει σε αυτή την κυβέρνηση ένα αξέχαστο χαστούκι στο πρόσωπο», το μήνυμα σε Ερντογάν
Ο ίδιος ο Ιμάμογλου, μετά την απόφαση για προφυλάκισή του, έστειλε το δικό του μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα και ταυτόχρονα κάλεσε σήμερα τους Τούρκους να συμμετάσχουν μαζικά σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Ιμάμογλου δήλωσε πως η νομική διαδικασία σχετικά με την προφυλάκισή του ήταν «μια πλήρης εξωδικαστική εκτέλεση» που ισοδυναμεί με «προδοσία κατά της Τουρκίας».
Επίσης, σε ένα μήνυμα μέσω των δικηγόρων του, κάλεσε «το έθνος να αγωνιστεί».
Τέλος, μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ο Ιμάμογλου έστειλε ένα μήνυμα στον Ερντογάν μέσα από τις φυλακές:
«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικά νέα από τις φυλακές Σηλυβρής που με κάνουν πολύ χαρούμενο», έγραψε σε ανάρτησή του στην οποία συνεχίζει:
«Σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματός μας. Ψήφισαν 15 εκατομμύρια πολίτες μας. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα, που υποφέρουν από την καταπίεση της κυβέρνησης, την κατεστραμμένη οικονομία, την ανικανότητα και την ανομία, έσπευσαν στις κάλπες. Είπε στον Ερντογάν «Φτάνει πια».
Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στα εκατομμύρια που φωνάζουν στο Saraçhane και στις πλατείες σε όλη τη χώρα μου απόψε. Εκείνη η κάλπη θα έρθει, το έθνος θα δώσει σε αυτή την κυβέρνηση ένα αξέχαστο χαστούκι στο πρόσωπο».
Silivri Cezaevi’nden beni çok mutlu eden bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Cumhuriyet Halk Partimizin Cumhurbaşkanlığı önseçiminde rekor düzeyde bir katılım gerçekleşti.
15 milyon vatandaşımız oy kullandı. İktidarın zulmünden, tarumar edilen ekonomiden,…
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) March 23, 2025
Νέες διαδηλώσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη
Εν τω μεταξύ, παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων ως τις 27 Μαρτίου οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται, ενώ στην Άγκυρα έκλεισαν το μετρό και σταμάτησαν τα λεωφορεία για να αποτραπούν νέες διαδηλώσεις.
Παράλληλα, εκατοντάδες συλλήψεις και συμπλοκές σώμα με σώμα διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας εκτυλίχθηκαν κατά την τέταρτη νύχτα επεισοδίων, έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, όταν έγινε γνωστή, μέσω του διαδικτύου, η εισήγηση του εισαγγελέα για σύλληψη του Ιμάμογλου και των άλλων προσαχθέντων.
Πολεμικό κλίμα επικρατούσε σε Άγκυρα, Σμύρνη, καθώς και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Τουρκίας, την ώρα που το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της χώρας απειλούσε με κυρώσεις τα τηλεοπτικά δίκτυα που θα μεταδίδουν στο εξής τις διαδηλώσεις, ενώ το Χ του Ίλον Μασκ ανέστειλε τη λειτουργία λογαριασμών υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.
Έκτακτη σύσκεψη της κεντρικής τράπεζας λόγω σύλληψης του Ιμάμογλου – Νέα πτώση της λίρας
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία θα πραγματοποιήσουν σήμερα Κυριακή (23/3) συναντήσεις με τις τράπεζες στον απόηχο της αστάθειας που επικρατεί στην γείτονα χώρα εξαιτίας της σύλληψης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν ενδεχόμενο συντονισμό με τις τράπεζες και θα κάνουν απολογισμό της τελευταίας πτώσης στις τουρκικές αγορές.
Η λίρα, οι τουρκικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν στη συνέχεια απότομη πτώση, καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τον κίνδυνο πιθανής αντιστροφής των οικονομικών πολιτικών της Τουρκίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ συναντήθηκε με τις τράπεζες την Παρασκευή (21/3), λέγοντάς τους ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να μετριάσουν την «προσωρινή», όπως τη χαρακτήρισε, αστάθεια στις αγορές.
Η κεντρική τράπεζα ενίσχυσε ήδη τον αμυντικό μηχανισμό της λίρας την περασμένη εβδομάδα για να διασφαλίσει ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν σφιχτές. Αύξησε το επιτόκιο δανεισμού μιας ημέρας κατά 200 μονάδες βάσης στο 46%, αυξάνοντας το μέσο κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες. Ανέστειλε τον δανεισμό με το χαμηλότερο επιτόκιο αναφοράς του 42.5% για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Η τράπεζα είπε, επίσης, ότι θα πραγματοποιήσει δημοπρασία γραμμών ρευστότητας με διάρκεια 91 ημερών, την πρώτη τέτοια ενέργεια εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, με στόχο την απορρόφηση της πλεονάζουσας ποσότητας λιρών.