Έναν ευφάνταστο τρόπο, βρήκαν τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές στο Πακιστάν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον αναλφαβητισμό που μαστίζει την χώρα, αφού το 40% των κατοίκων – ήγουν περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι – δεν γνωρίζει ανάγνωση.
Έτσι για να στείλουν το μήνυμα τι πρεσβεύει το καθένα, αντί για λέξεις ή αρχικά, διάλεξαν σύμβολα όπως σόμπες, ζάρια, αρκούδες και παγώνια, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, ώστε να κατανοήσουν οι εκλογείς και να επιλέξουν αυτό που τους εκφράζει περισσότερο, έστω με αυτό το… εύρημα.
128 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι κάτω των 35 ετών. Περισσότεροι από 5.000 υποψήφιοι – εκ των οποίων μόλις 313 είναι γυναίκες – διεκδικούν τις 266 απευθείας εκλεγμένες έδρες στην 336μελή Εθνοσυνέλευση.
Το Πακιστανικό Μουσουλμανικό Σύνδεσμο (Ναουάζ) (PML-N) και το PPP θεωρούνται τα δύο μεγάλα κόμματα που προσέρχονται στην ψηφοφορία.
Ωστόσο, η επιλογή των υποψηφίων από το κόμμα Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) του Χαν είναι πιο δύσκολη, αφού του απαγορεύτηκε η χρήση του συμβόλου με το ρόπαλο του κρίκετ, αφού με αυτό, σμμετέχουν σις εκλογές, όλοι οι υποψήφιοί του.
Η κίνηση αυτή ανάγκασε τους υποψηφίους που υποστηρίζονται από το PTI, οι οποίοι κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι, να χρησιμοποιήσουν άλλα σύμβολα, όπως αριθμομηχανές, ηλεκτρικές θερμάστρες και ζάρια! Τα εκλογικά σύμβολα παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια χώρα όπου πάνω από το 40% δεν γνωρίζει ανάγνωση.
Το Πακιστάν ανέστειλε τις κλήσεις κινητής τηλεφωνίας και τις υπηρεσίες δεδομένων καθώς εκατομμύρια άνθρωποι κατευθύνονται στις κάλπες για να ψηφίσουν την νέα κυβέρνηση.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι το μέτρο ήταν δικαιολογημένο, επικαλούμενος πρόσφατα περιστατικά τρομοκρατίας στη χώρα.
Οι εκλογές διεξάγονται σχεδόν δύο χρόνια μετά την απομάκρυνση του προηγούμενου πρωθυπουργού και πρώην παίκτη του κρίκετ Imran Khan, με πρόταση μομφής.
Ο τρεις φορές πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ συμμετέχει πάλι στις εκλογές για τις οποίες πολλοί αναλυτές, χαρακτηρίζουν ως τις λιγότερο αξιόπιστες εκλογές στην χώρα.
Ο Χαν φυλακίστηκε πέρυσι με κατηγορίες για διαφθορά και δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα.
Τόσο οι κλήσεις όσο και οι υπηρεσίες δεδομένων έχουν ανασταλεί, αν και τα δίκτυα wifi φαίνεται να λειτουργούν ακόμη.
Ένας ψηφοφόρος δήλωσε στο BBC ότι ήταν σοκαρισμένος από την απόφαση, λέγοντας ότι «οι ψηφοφόροι θα έπρεπε να διευκολύνονται αντί [να συναντούν] τέτοια εμπόδια».
Ένας άλλος δήλωσε ότι περίμενε μια καθολική διακοπή λειτουργίας.
Πολλοί ψηφοφόροι στην πόλη Λαχόρη δήλωσαν στο BBC ότι η διακοπή του διαδικτύου σήμαινε ότι δεν ήταν δυνατόν να καλέσουν ταξί για να πάνε να ψηφίσουν, ενώ άλλοι είπαν ότι δεν μπορούσαν να συνομιλήσουν με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, για να συνεννοηθούν πότε θα πάνε στα εκλογικά κέντρα.
Αιτιολογώντας την κίνηση, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: “Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων περιστατικών τρομοκρατίας στη χώρα, έχουν χαθεί πολύτιμες ζωές. Τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της κατάστασης της τάξης και την αντιμετώπιση πιθανών απειλών”.
Δύο εκρήξεις βομβών σκότωσαν 28 άτομα στην επαρχία Μπαλουχιστάν την Τετάρτη.
Η διακοπή της λειτουργίας επικρίθηκε επίσης από τον Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαντάρι, γιο της δολοφονημένης πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, ο οποίος ζήτησε να αποκατασταθούν οι υπηρεσίες “αμέσως”. Ο κ. Bhutto, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για την ανώτατη θέση, δήλωσε ότι το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP) είχε απευθυνθεί στην εκλογική επιτροπή και στα δικαστήρια για να αποκατασταθούν οι υπηρεσίες.
Η χώρα βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό, με έντονη παρουσία των υπηρεσιών ασφαλείας στα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Σε ένα εκλογικό τμήμα στη Λαχόρη, το οποίο επισκέφθηκε το BBC, υπήρχαν ένοπλοι φρουροί στην είσοδο και αξιωματικοί του στρατού που περιπολούσαν στην περιοχή.
Τα συνοριακά περάσματα με το Αφγανιστάν και το Ιράν έχουν κλείσει τόσο για τα φορτία όσο και για τους πεζούς για να υπάρξει “πλήρης ασφάλεια” κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν.
Η χώρα έχει κόψει στο παρελθόν τις υπηρεσίες του διαδικτύου για να ελέγξει τη ροή πληροφοριών – αν και ένα κλείσιμο τέτοιας έκτασης είναι πρωτοφανές, ειδικά κατά τη διάρκεια εκλογών.
Ναουάζ Σαρίφ: Απόλυτα δίκαιες εκλογές
Ο κ. Σαρίφ και η κόρη του Μαριάμ ψήφισαν στην Ίκχρα της Λαχόρης το απόγευμα της Πέμπτης. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, με τους αστυνομικούς να σχηματίζουν στενό κλοιό γύρω τους και ένα τζιπ, ήταν καλυμμένο με κεραίες για να μπλοκάρει τα τηλεφωνικά σήματα.
Μαύρα αυτοκίνητα παρατάσσονταν στην περιοχή καθώς το ζευγάρι εισερχόταν στο σταθμό.
Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες, ο κ. Σαρίφ είπε ότι ήταν “απολύτως δίκαιες”.
Μιλώντας στο BBC έξω από το εκλογικό τμήμα αφού είχε ψηφίσει, είπε ότι “δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα με τον στρατό”.
Ο κ. Σαρίφ μίλησε για την “έλλειψη ευγένειας, την αλαζονεία και αυτή την κουλτούρα διατάραξης και καταστροφής της χώρας”, κάνοντας προφανή αναφορά στην πρωθυπουργία της εποχής Χαν.
Είπε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του πήγαν στη φυλακή, “έκαναν θυσίες και τώρα είμαστε εδώ και ζούμε αυτή τη μέρα”. Εάν το κόμμα του κερδίσει, «η ζωή των ανθρώπων θα γίνει ευκολότερη, ο πληθωρισμός θα μειωθεί – αυτό είναι που θέλουν οι άνθρωποι, αυτή είναι η επιθυμία τους – και οι επιθυμίες τους πρέπει να γίνουν πραγματικότητα», πρόσθεσε.
Η ψηφοφορία λήγει στις 1700 τοπική ώρα (1200 GMT). Οι αυστηροί κανόνες σχετικά με την κάλυψη των εκλογών – συμπεριλαμβανομένου του τι μπορεί να ειπωθεί για τους υποψηφίους, την προεκλογική εκστρατεία και τις δημοσκοπήσεις – παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις 23:59 τοπική ώρα την Πέμπτη. Δεν είναι σαφές πόσο σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, αλλά πρέπει να ανακοινωθούν εντός δύο εβδομάδων από την ψηφοφορία.
Έξω από ένα εκλογικό τμήμα στην πόλη Μουλτάν του Παντζάμπ, ορισμένες γυναίκες εκλογείς δήλωσαν στο BBC ότι δεν τους επιτρεπόταν να εισέλθουν στους εκλογικούς θαλάμους – και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να επιβλέψουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Εδώ, να προσθέσουμε, συνήθως, οι γυναίκες εκλογικές αντιπρόσωποι έχουν θέση μέσα στους εκλογικούς θαλάμους.
Στη Λαχόρη, δεκάδες ψηφοφόροι συνωστίστηκαν στους μικρούς διαδρόμους ενός σχολείου στο Naseerabad, ενώ ορισμένοι δήλωσαν ότι περίμεναν πάνω από δύο ώρες για να ψηφίσουν.
Το PTI ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν και άλλες τακτικές για να εμποδίσουν τους υποψηφίους τους να κάνουν προεκλογική εκστρατεία και να κερδίσουν έδρες, όπως το να κλειδώνουν μέλη και υποστηρικτές του PTI και να τους απαγορεύουν τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων, αναγκάζοντάς τους ουσιαστικά να εξαφανιστούν.
Ο Imran Khan εκτίει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 14 ετών, αφού καταδικάστηκε σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις μέσα σε πέντε ημέρες την περασμένη εβδομάδα. Το PTI ισχυρίζεται ότι παρεμβαίνει ο ισχυρός στρατός του Πακιστάν, με τον οποίο ο Χαν φέρεται να είχε έρθει σε ρήξη πριν από την εκδίωξη και τη φυλάκισή του.
Ενώ ο κόσμος αντίθετα, θα μπορεί να ψηφίσει τον Ναουάζ Σαρίφ – τον ηγέτη του PML-N, ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών άρχιζε η καταδίκη του, για διαφθορά.
Ο πρώην πρωθυπουργός εκδιώχθηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1999 και η τρίτη θητεία του διακόπηκε το 2017 – αλλά πρόσφατα επέστρεψε από την αυτοεξορία. Ανατράπηκε η ισόβια απαγόρευση ανάληψης αξιωμάτων και επίσης το ποινικό του μητρώο διαγράφηκε στα τέλη του περασμένου έτους, επιτρέποντάς του με αυτόν τον τρόπο, να θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία που αποτελεί και ρεκόρ.
Ωστόσο, το αν κάποιο κόμμα μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία -που απαιτεί 169 έδρες στο κοινοβούλιο- δεν είναι ακόμη σαφές.
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί σκληρά από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2022. Ο πληθωρισμός είναι στα ύψη και οι άνθρωποι πασχίζουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών και Μελετών Ασφάλειας (CRSS) με έδρα το Ισλαμαμπάντ, το 2023 αυξήθηκαν επίσης τα βίαια επεισόδια για τρίτη συνεχή χρονιά στο Πακιστάν, με τους περισσότερους καταγεγραμμένους θανάτους: σε αυτό, συμπεριλαμβάνονται άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, των μαχητών και των πολιτών.
Την Τετάρτη – λιγότερο από 24 ώρες προτού οι πρώτοι ψηφοφόροι προσέλθουν στι9ς κάλπες – δύο διαφορετικές επιθέσεις έγιναν σε γραφεία υποψηφίων, που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 28 νεκρούς στην επαρχία Μπαλουχιστάν.
Η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν έχει κατατάξει τα μισά από τα 90.675 εκλογικά τμήματα είτε ως «ευαίσθητα», που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος βίας, είτε ως “πιο ευαίσθητα”, που υποδηλώνει ακόμη υψηλότερο κίνδυνο. Οι ταξινομήσεις στηρίζονται στην επικρατούσα κατάσταση ασφαλείας της περιοχής και στο ιστορικό της εκλογικής βίας.
ΠΗΓΗ: BBC