Έκρυθμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Λιβύη όπου 2,8 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα, Σάββατο, στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τα μέλη της Συγκλήτου, η οποία θα αντικαταστήσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC), μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Οι φυλετικές διαφορές καθώς και το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλείται από το διαφαινόμενο… «κενό» εξουσίας που αφήνει πίσω της η διάλυση του NTC (κεντρικό όργανο διακυβέρνησης μετά την πτώση του καθεστώτος Gaddafi) δημιουργoύν ένα «εκρηκτικό» μείγμα, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους ψηφοφόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το Associated Press, ένα μέλος της εκλογικής επιτροπής έχασε τη ζωή του, την Παρασκευή, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε, δέχτηκε επίθεση από ενόπλους. Την ίδια στιγμή δυνάμεις του Στρατού βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των μεγαλύτερων πόλεων ανά τη λιβυκή επικράτεια, έτοιμες να επέμβουν σε περίπτωση που σημειωθούν επεισόδια.

Συνολικά, το νέο Σώμα θα αριθμεί 200 θέσεις και βασική του αποστολή θα είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • η εκλογή του επόμενου πρωθυπουργού και
  • η προετοιμασία των βουλευτικών εκλογών (2013)
Σημειώνεται ότι λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης, εκπρόσωπος του NTC ανακοίνωσε, την Παρασκευή, ότι το Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να θεσπίσει τον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας καθώς υπάρχουν έντονες διαφωνίες σχετικά με την κατανομή των εδρών ανά περιοχή. Ειδικότερα, εξήγησε ότι θα ακολουθήσει σύντομα νέα εκλογική διαδικασία προκειμένου να προκύψει ένα ειδικό Συμβούλιο (60 μέλη), το οποίο και θα επωμιστεί το βάρος για τη δημιουργία του νέου Συντάγματος.

Ήδη, οι πρώτες αντιδράσεις για την κατανομή των θέσεων ανά περιφέρεια έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με αρκετούς να κάνουν λόγο για μεροληπτική στάση της εκλογικής επιτροπής και του NTC σε βάρος ορισμένων φυλετικών ομάδων. Αρκετοί κάτοικοι στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης εξέφρασαν την οργή τους για το γεγονός ότι η περιοχή τους, η μία εκ των τριών διοικητικών περιφερειών της χώρας, θα έχει μόλις τις ««60 από τις 200 έδρες της νέας Βουλής, την ίδια στιγμή που 102 βουλευτές θα προέρχονται από το δυτικό και μόλις 40 από το νότιο τμήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 3.700 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 2.500 «κατεβαίνουν» ως ανεξάρτητοι, έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για μια θέση στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την πτώση του Λίβυου Συνταγματάρχη, Muammar Gaddafi, από την εξουσία. Η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι», ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία ως μια ευκαιρία για γιορτή.

«Πραγματικά, το Σάββατο, θα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την ιστορία της Λιβύης. Είναι το αποτέλεσμα αγώνων που κράτησαν πολλά χρόνια. Ελπίζω ο κόσμος να ψηφίσει μαζικά», εξήγησε σε δηλώσεις του ο Sadat al Badri, κάτοικος της πρωτεύουσας.

Δείτε το video…

Αναγκαστική προσγείωση κοντά στη Βεγγάζη

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ελικόπτερο που μετέφερε ψηφοδέλτια και κάλπες, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντά στη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της αφρικανικής χώρας, έχοντας προηγουμένως χτυπηθεί από αντιαεροπορικά πυρά. Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό πυροδότησης ενός κλίματος φόβου, το οποίο στόχο έχει να επηρεάσει τους ψηφοφόρους, σε μια περιοχή όπου αυξάνονται γεωμετρικά οι φωνές για εκχώρηση μεγαλύτερων προνομίων και αυτονομίας.

«Ήμασταν έτοιμοι να παραλάβουμε το εκλογικό υλικό μέσω ελικοπτέρου, το οποίο είχε ξεκινήσει από την Τρίπολη. Ωστόσο, το ελικόπτερο δέχτηκε επίθεση με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του», σημείωσε ο Ahmed Abdelmalik, υπεύθυνος σε τοπικό εκλογικό κέντρο.

Τις προηγούμενες ημέρες οι μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, με βασικό αίτημα τη μεγαλύτερη αυτονομία, οδήγησαν στο κλείσιμο τριών λιμανιών με αποτέλεσμα οι εξαγωγές πετρελαίου να μειωθούν κατά 50%. Παράλληλα, την Πέμπτη, το κεντρικό εκλογικό κέντρο στην πόλη Αζνταμπίγια, δέχτηκε επίθεση από εξαγριωμένους διαδηλωτές, οι οποίοι προκάλεσαν μεγάλες φθορές.

Μετά τον θάνατο του Muammar Gaddafi και την κατάρρευση του καθεστώτος παρατηρείται μια αύξηση των φυλετικών συγκρούσεων. Κάθε φυλή επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, συγκρούσεις σημειώθηκαν ακόμα και στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Τρίπολη.

Διαβάστε επίσης:
Λιβύη: Εισέβαλαν σε γραφείο εκλογικής επιτροπής στη Βεγγάζη, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012, 21:56
Αιματηρές φυλετικές συγκρούσεις στη Λιβύη, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012, 21:46
Λιβύη: Έκκληση για ειρήνη και ομόνοια από τον πρωθυπουργό, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Απριλίου 2012, 07:12

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης