FacebookXEmailShare

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα κάλεσε το Σάββατο τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν να περισώσουν την υπό κατάρρευση εκεχειρία στη Συρία, η διαφύλαξη της οποίας είναι απαραίτητη για να συνεχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την λήξη του εμφυλίου πολέμου στην χώρα, όπως τόνισε.

Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σύμμαχες της, εκείνες της Ρωσίας, του Ιράν καθώς και σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες από γειτονικές χώρες επιχειρούν για να σταματήσουν την μεγαλύτερη επίθεση που έχουν εξαπολύσει εδώ και μήνες οι αντάρτες στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στην επαρχία Χάμα.

«Οι αυξανόμενες βίαιες συγκρούσεις τις πρόσφατες μέρες υπονομεύουν το καθεστώς εκεχειρίας που αντιμετωπίστηκε στις συνομιλίες της Αστάνας.

Αυτές οι συγκρούσεις προκαλούν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια των Σύρων αμάχων, στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην δυναμική της πολιτικής μετάβασης», υπογράμμισε ο ντε Μιστούρα με ανακοίνωσή του κατά την τρίτη μέρα του νέου γύρου ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγεται στη Γενεύη.

Ο αξιωματούχος των ΗΕ τόνισε πως έστειλε επιστολές προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας – των τριών εγγυητριών δυνάμεων για την διαφύλαξη της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου – καλώντας τους «να καταβάλουν προσπάθειες επειγόντως για την διατήρηση του καθεστώτος εκεχειρίας».

Ο Νασρ Χαρίρι, επικεφαλής της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε χθες έπειτα από την συνάντηση του με τον ντε Μιστούρα ότι 15 άμαχοι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό μιας αγοράς στην Χαμουρίγια στην επαρχία της Δαμασκού.

«Μιλώ για την δολοφονική και τρομοκρατική μηχανή του καθεστώτος Άσαντ», δήλωσε ο Χαρίρι, διαβάζοντας τα ονόματα της «σφαγής» στους δημοσιογράφους.

Κατηγόρησε επίσης την συριακή κυβέρνηση ότι προβαίνει σε αναγκαστική μετακίνηση άμαχου πληθυσμού και ότι επιβάλει «δημογραφική αλλαγή».

Ο Μπασάρ αλ Τζάφρι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης στις συνομιλίες, παρουσίασε στον ειδικό απεσταλμένο χθες ένα έγγραφο που αναφερόταν στην μάχη κατά της τρομοκρατίας, ζήτημα που η Δαμασκός θέτει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.

Το συριακό δίκτυο ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισε σε έκθεση του ότι σύμφωνα με καταγραφές του, 948 άμαχοι, ανάμεσα τους 192 παιδιά και 91 γυναίκες έχουν σκοτωθεί «με κύριους υπαίτιους τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας», έπειτα από το τέλος του προηγούμενου γύρου συνομιλιών στην Γενεύη στις 3 Μαρτίου.