Η πρόεδρος της Ελβετίας απευθύνθηκε την Πέμπτη (22/10) στους πολίτες της χώρας καλώντας τους να επιδείξουν «ατομική ευθύνη» απέναντι στην Covid-19 και παράλληλα ζήτησε από τα καντόνια να δράσουν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τους θανάτους και τις νοσοκομειακές νοσηλείες που διπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα.
«Ελπίζαμε ότι θα μπορούσαμε να μπούμε στον χειμώνα χωρίς να έχουμε αυτή τη μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων», δήλωσε η Σιμονέτα Σομαρούγκα στο δημόσιο ραδιόφωνο RTS.
«Εάν η καμπύλη δεν ισιώσει έως την προσεχή Τετάρτη, θα πρέπει πράγματι να πάρουμε αποφάσεις που πάνε πιο μακριά», πρόσθεσε.
Την Τετάρτη (21/10), ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ δήλωσε ότι αυτά τα νέα μέτρα μπορεί να αφορούν «δημόσιες υπηρεσίες, συναθροίσεις πολιτών και ιδιωτικές ή δημόσιες εκδηλώσεις».
Η Σομαρούγκα επικαλέστηκε την «ατομική ευθύνη» του καθενός: «Πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Είχαμε αυτή την εμπειρία την άνοιξη, συνεπώς δεν βλέπω γιατί αυτό να μην μπορεί να λειτουργεί ακόμη».
Η Ελβετία δεν επλήγη σχετικά από την πανδημία την άνοιξη και η κυβέρνηση είχε επιβάλει λίγους περιορισμούς σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες.
Έκτοτε, τα 26 ελβετικά καντόνια ανέλαβαν τον έλεγχο της υγειονομικής πολιτικής αλλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο πληθυσμός χαλάρωσε τα μέτρα επιφυλακής του.
Ο αριθμός των κρουσμάτων, των θανάτων και των νοσοκομειακών νοσηλειών λόγω της Covid-19 διπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας (OFSP).
Το OFSP ανακοίνωσε σήμερα 5.230 νέα κρούσματα και 11 νέους θανάτους σε αυτή τη χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων.
Συνολικά, η Covid-19 έχει σκοτώσει 1.886 ανθρώπους, δηλαδή ποσοστό 21,8 ανά 100.000 κατοίκους.
Ενώπιον της ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης, η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας από τη Δευτέρα στους κλειστούς δημόσιους χώρους και απαγόρευσε τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις άνω των 15 ατόμων σε δημόσιο χώρο.
Η κυβέρνηση ζήτησε από τα καντόνια να δράσουν γρήγορα.
Η έκκληση εισακούστηκε στο καντόνι Βαλέ, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπου 14 οίκοι ευγηρίας έγιναν «εστίες» με περισσότερους από 150 τρόφιμους και 100 μέλη προσωπικού να έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.
Σε αυτό το καντόνι, δημόσιες υπηρεσίες και εστιατόρια θα κλείνουν στο εξής στις 22.00 έως τις 30 Νοεμβρίου, μέτρο πρωτοφανές για την Ελβετία.
Στη Γενεύη επίσης, οι αρχές ανακοίνωσαν νέα μέτρα μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.