Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να είναι ετοιμοπαράδοτο στις 24 Ιουλίου, δηλαδή την πρώτη επίσημη ημέρα της προσευχής των μουσουλμάνων μέσα σε αυτόν τον χώρο ως μουσουλμανικό τέμενος, από το 1934. Ήδη από χθες, Σάββατο, σφραγίστηκε η είσοδος του Ναού για τους επισκέπτες προκειμένου να ξεκινήσουν οι διεργασίες, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι αύριο Δευτέρα, 13 Ιουλίου, το θέμα της Αγίας Σοφίας θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας…», είπε ο ίδιος σε τηλεοπτικό σταθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, την αντίδρασή τους στην απόφαση του Ερντογάν εκφράζουν Τούρκοι διανοούμενοι, υποστηρίζοντας ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν τους καθιστά πλέον «κοσμική κοινωνία».

Την άποψη αυτή εκφράζει ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, που δηλώνει επίσης στο BBC News ότι «υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι σαν εμένα που αντιτίθενται σε αυτό, αλλά δεν εισακούγονται».

Επίσης, ο πολιτικός επιστήμονας και γνώστης των μειονοτικών θεμάτων της Τουρκίας, Μπασκίν Οράν, αναφέρει ότι: «Η τελευταία πυρίτιδα στο χέρι έχει πλέον εξαντληθεί. Τώρα εκρήγνυται. Μόνο η εξωτερική πυρίτιδα παρέμεινε. Συρία και Λιβύη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αντίθεσή του εξέφρασε μέσω twitter και ο δημοσιογράφος Γιαβούζ Μπαϊντάρ. «Περαστικά Τουρκία… Με αυτήν την απόφαση μπορεί να ειπωθεί ότι ποτέ δεν υπήρξε υπερασπιστής σε αυτή τη χώρα που να σέβεται τις ταυτότητες και τις πεποιθήσεις των άλλων».

Η γνωστή συγγραφέας, Ελίφ Σαφάκ, τη χαρακτηρίζει ως «μια πολύ ατυχή απόφαση, μια απόφαση καθαρά που ελήφθη για πολιτικούς λόγους. Με κανένα σεβασμό στην ιστορία…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προχωρούν οι δεργασίες

Εν τω μεταξύ, ορίστηκαν ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Τουρισμού για να επιθεωρήσουν τον τρούλο και τους τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών. Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

Χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις μετά την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Ο ίδιος απέρριψε τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λέγοντας ότι «Λάβαμε αυτήν την απόφαση εξετάζοντας ποια είναι τα δικαιωματά μας,τι θέλει το έθνος μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Αγία Σοφία είναι το «αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας….».

Υπενθυμίζεται ότι οι υπάρχουσες αγιογραφίες θα καλυφθούν την ώρα της μουσουλμανικής προσευχής με ειδική τεχνολογία και φωτισμό που θα πέφτει πάνω σε αυτές για να μην φαίνονται.

Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής. Στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον πλέον η Αγία Σοφία θα είναι τζαμί, αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες που θα εισέρχονται σε αυτό, θα τηρούν το πρωτόκολλο που υφίσταται σε όλα τα μουσουλμανικά τεμένη. Δηλαδή, όλοι οι εισέρχοντες στο χώρο, θα βγάζουν τα παπούτσια τους. Επίσης, για τις γυναίκες ισχύει το εξής καθεστώς: Φορούν ρούχα που καλύπτουν όλα τα μέρη του σώματος. Και κατά την είσοδό τους, (οι γυναίκες) φορούν μαντήλι στο κεφάλι για να καλύψουν τα μαλλιά τους.

Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά πραγματοποιεί συνομιλίες με ξένους ηγέτες προκειμένου να ληφθεί από κοινού μία απόφαση για να ασκηθούν πιέσεις στον Ερντογάν ώστε να άρει την απόφασή του. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια, «η UNESCO θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για το θέμα αυτό, διότι η Αγία Σοφία δεν αφορά την Ελλάδα, είναι διεθνές θέμα. Η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και όχι ελληνοτουρκικό ζήτημα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης