Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Τα πονηρά σχέδια του Ισραήλ για τη Συρία έρχονται στο φως λίγο μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τότε που η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) και άλλες ομάδες ανταρτών ανέλαβαν τον έλεγχο της Δαμασκού το Σαββατοκύριακο και ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις κατά της Συρίας.

Αλλά το Ισραήλ δεν στοχεύει τους αντάρτες και τις θέσεις τους. Το καθεστώς κατηγορείται ότι υποστηρίζει το HTS που εξαπέλυσε επίθεση στο Χαλέπι στα τέλη του περασμένου μήνα και κατέκτησε σημαντικές πόλεις και κωμοπόλεις της Συρίας μέσα σε λίγες μέρες.

Την Τρίτη, το Ισραήλ συνέχισε να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, σφυροκοπώντας τοποθεσία αεράμυνας και κατέστρεψε πλοία του συριακού πολεμικού ναυτικού καθώς και στρατιωτικές αποθήκες κοντά στο λιμάνι της Λαττάκειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης στρατιωτικές βάσεις και ερευνητικά κέντρα μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα, Δαμασκό.

Ένας παρατηρητής πολέμου λέει ότι το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 300 πλήγματα στη Συρία από την πτώση του Άσαντ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «κατέστρεψε τις πιο σημαντικές στρατιωτικές τοποθεσίες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των συριακών αεροδρομίων και των αποθηκών τους, μοίρες αεροσκαφών, ραντάρ, στρατιωτικούς σταθμούς σημάτων και πολλές αποθήκες όπλων και πυρομαχικών σε διάφορες τοποθεσίες στις περισσότερες συριακές επαρχίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός εκμεταλλεύτηκε επίσης την πτώση του Άσαντ και διείσδυσε στο συριακό έδαφος πέρα από την ουδέτερη ζώνη με τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Έχει καταλάβει γη στη Συρία κατά παράβαση μιας συμφωνίας 50 ετών που τερμάτισε τον πόλεμο του 1967.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταλάβει στρατηγικές περιοχές στην επαρχία Κουνέιτρα στις νότιες περιοχές της χώρας. Έχουν πάρει τον έλεγχο του στρατηγικού όρους Ερμών, ενώ συριακές πηγές λένε ότι ο στρατός του καθεστώτος έχει φτάσει σε απόσταση έως και 25 χιλιομέτρων από τη Δαμασκό.

Το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Συρία προσωρινή με στόχο να διασφαλίσει ότι οι περιοχές που γειτνιάζουν με τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν δεν εκτίθενται σε πιθανές απειλές για την ασφάλεια. Το Ισραήλ λέει ότι οι ενέργειές του αποσκοπούν στην αποτροπή της πτώσης όπλων «στα χέρια εξτρεμιστών».

Η δολοφονία ενός Σύρου χημικού υποδηλώνει ότι το Ισραήλ μπορεί να ενορχηστρώνει μια εκστρατεία για την εξάλειψη πολλών επιστημόνων εντός του έθνους

Προς το παρόν, είναι ξεκάθαρο σαν την ημέρα ότι το Ισραήλ επιδιώκει να καταστρέψει τις αμυντικές δυνατότητες της Συρίας και να επεκτείνει την παρουσία του στα Υψίπεδα του Γκολάν και ίσως και πέρα για τα καλά.

Ωστόσο, η τελευταία επίθεση του Ισραήλ κατά της Συρίας περιλαμβάνει στόχους που υπερβαίνουν αυτούς τους στόχους.

Σύμφωνα με συριακά μέσα ενημέρωσης, ένας από τους επιστήμονες της χώρας δολοφονήθηκε στο σπίτι του στη Δαμασκό.

Η δολοφονία του Δρ Χαμντί Ισμαΐλ Νάντα, ο οποίος ήταν χημικός στον τομέα της ιατρικής, έχει συγκλονίσει την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα στη Συρία.

Οι αναφορές δείχνουν ότι η δολοφονία του Νάντα, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της χημικής έρευνας, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την «αρχή μιας φάσης χάους και δολοφονιών από διεθνείς μυστικές υπηρεσίες» στη Συρία. Λένε ότι οι υπηρεσίες κατασκοπείας του Ισραήλ και των ΗΠΑ πιθανώς εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο θάνατος του Νάντα φέρνει στο νου τις δολοφονίες Ιρακινών επιστημόνων στα χέρια της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Μετά την ανατροπή του Σαντάμ, εκατοντάδες Ιρακινοί επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι είτε απήχθησαν είτε σκοτώθηκαν στον απόηχο του χάους που προκλήθηκε από τον πόλεμο των ΗΠΑ στην αραβική χώρα. Πιστεύεται ότι οι δολοφονίες ήταν μια συστηματική προσπάθεια εξάλειψης ή εξορίας μιας ομάδας καθοριστικής σημασίας για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Εκείνη την εποχή, οι αναφορές υποδεικνύουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ, μέσω συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δολοφόνησε περισσότερους από 500 Ιρακινούς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς καθηγητές.

Είπαν ότι ισραηλινά τμήματα χτυπήματος εναντίον Ιρακινών επιστημόνων ήταν ενεργά στη χώρα μετά την πτώση του Σαντάμ.

Στις 14 Ιουνίου 2005, το Κέντρο Πληροφοριών της Παλαιστίνης αποκάλυψε ότι Ισραηλινοί και ξένοι πράκτορες που στάλθηκαν στο Ιράκ από τη Μοσάντ σκότωσαν τουλάχιστον 350 Ιρακινούς επιστήμονες και περισσότερους από 200 καθηγητές πανεπιστημίου και ακαδημαϊκές προσωπικότητες σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είχε επικαλεστεί μια έκθεση που συνέταξε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ που είχε ετοιμάσει για τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους

Σύμφωνα με την έκθεση, πράκτορες της Μοσάντ δρούσαν στο Ιράκ με στόχο την εκκαθάριση Ιρακινών επιστημόνων πυρηνικής και βιολογίας, μεταξύ άλλων επιστημόνων και διακεκριμένων πανεπιστημιακών καθηγητών.

«Ισραηλινοί καταδρομείς επιχειρούσαν στο έδαφος του Ιράκ για περισσότερο από ένα χρόνο,΄επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους ήταν η δολοφονία Ιρακινών επιστημόνων και διανοουμένων. Οι Σιωνιστές κατέφυγαν στη μεγάλης κλίμακας εκστρατεία δολοφονίας μετά την αποτυχία των αμερικανικών προσπαθειών που ξεκίνησαν αμέσως μετά την αμερικανική κατοχή του Ιράκ, με στόχο να προσελκύσουν έναν αριθμό Ιρακινών επιστημόνων να συνεργαστούν και να πάνε να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με το Palestine Information Center.

Τώρα φαίνεται ότι το Ισραήλ έχει σχεδιάσει μια παρόμοια συνωμοσία στη Συρία.

Επί του παρόντος, οι ενέργειες του Ισραήλ στη Συρία φέρουν το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας πολιτικής καμένης γης απέναντι στην αδράνεια των ένοπλων ομάδων που ανέτρεψαν τον Άσαντ, και των περιφερειακών καθώς και διαπεριφερειακών χωρών.

Το Κέντρο Πληροφοριών της Παλαιστίνης αποκάλυψε το 2005 ότι πράκτορες που συνδέονται με τη Μοσάντ σκότωσαν περισσότερους από 500 Ιρακινούς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν

Ο ηγέτης του HTS, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, είπε ότι ο συριακός λαός είναι οι «νόμιμοι κάτοχοι» της χώρας, αποκαλώντας την πτώση του Άσαντ «μια νίκη για το ισλαμικό έθνος».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένει σιωπηλός σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη επιθετικότητα του Ισραήλ κατά της Συρίας.

Η επερχόμενη Κυβέρνηση Σωτηρίας της Συρίας, την οποία ο πρωθυπουργός του Άσαντ Μοχάμαντ Γκάζι αλ-Τζαλάλι συμφώνησε τη Δευτέρα να παραδώσει την εξουσία, δεν έκανε επίσης σχόλια για τις εντεινόμενες χερσαίες και εναέριες επιθέσεις του Ισραήλ.

Η Τουρκία, η οποία πιστεύεται ότι είναι ο κύριος υποστηρικτής του HTS, παρέμεινε επίσης σιωπηλή.

Αρκετά αραβικά κράτη έχουν εκφράσει την αποδοκιμασία τους για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Συρία τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, δεν έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα ως απάντηση.

Οι δυτικές χώρες στρέφουν επίσης το βλέμμα αλλού.

Φαίνεται τώρα ότι οι σημερινοί ηγέτες της Συρίας καθώς και οι περιφερειακές χώρες έχουν δώσει λευκή επιταγή στο Ισραήλ για να συνεχίσει την αυτοεπιβεβλημένη στρατηγική του για την καμένη γη στο συριακό έδαφος. Το “πράσινο φως”, είναι σύμφωνο με τις επεκτατικές φιλοδοξίες του Ισραήλ στην περιοχή.

Σημείωση: Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα είναι του Ιρανικού μέσου Tehran Times. Οι Ιρανοί βλέπουν πλέον ότι ο κλοιός σφίγγει γύρω τους, έχουν απομείνει μόνοι και δικαίως ανησυχούν. Η δολοφονία του εξέχοντος καθηγητή επιβεβαιώνεται κι από άλλα Αραβικά και Ισραηλινά μέσα. Σύμφωνα με πολλές τοπικές πηγές, αναφέρεται ότι ο διάσημος Σύρος επιστήμονας οργανικής χημείας Δρ Χαμντί Ισμαΐλ Νάντα βρέθηκε νεκρός στην κατοικία του στη Δαμασκό κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, την Τρίτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης