«Το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί μια εκ των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας, ζήτημα το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Τη συζήτηση διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Migration Policy Institute).

Θέμα της συζήτησης ήταν «Ένας Διατλαντικός Διάλογος: Η Διαχείριση της Μετανάστευσης στην Εποχή της Κινητικότητας» και, εκτός από τον πρέσβη κ. Παναγόπουλο, συμμετείχαν η Anne Richard, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για πληθυσμιακά, προσφυγικά και μεταναστευτικά θέματα, ο Michael Fix, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου, ενώ συντονιστής ήταν ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος και συνιδρυτής του ίδιου Ινστιτούτου.

Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, το επωμίζονται οι χώρες που βρίσκονται στην περιφέρειά της, όπως η Ελλάδα, καθώς και οι χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την ύφεση και την ανεργία. «Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Προεδρία θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ανάδειξη των θετικών πλευρών μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής διαχείρισης προς όφελος της ανάπτυξης, ενώ δεν θα φεισθεί προσπαθειών για την προώθηση όλων των διαστάσεων των μεταναστευτικών πολιτικών» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «η δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας και δικαιοσύνης είναι και θα συνεχίσει να είναι βασικός στόχος της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «σήμερα, που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολύπλευρες προκλήσεις, είναι απαραίτητο, όσο ποτέ, να ενισχυθεί η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Η κοινή αυτή πολιτική πρέπει να εδραιωθεί στη βάση της αμοιβαίας αλληλεγγύης, ευθύνης και συνεργασίας».

Τέλος, αφού σημείωσε τις «θετικές συνέπειες» της μετανάστευσης, εφόσον υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση, διεθνής συνεργασία και εμπλοκή μη κυβερνητικών παραγόντων, ο κ. Παναγόπουλος υποστήριξε τη συνέχιση του διατλαντικού διαλόγου για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, με σκοπό τη μεγαλύτερη κατανόηση του φαινομένου, αλλά και την περαιτέρω σφυρηλάτηση της διατλαντικής συμμαχίας.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία των περιφερειακών και πολυμερών συνεργασιών για τη διαχείριση της μετανάστευσης, με σκοπό την ασφάλεια των ίδιων των μεταναστών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των ανήλικων, ασυνόδευτων μεταναστών, φαινόμενο που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως είπε, τονίζοντας ιδιαίτερα τη «σημαντική συνεργασία» μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σ’ αυτά τα θέματα.

Τέλος, ο κ. Fix παρουσίασε στατιστικά και δημογραφικά στοιχεία για τους μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΜΠ