Μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ο μέχρι και χθες αρχηγός του FBI Τζέιμς Κόμεϊ για τις σχέσεις του επιτελείου Τραμπ με παράγοντες της Ρωσίας και του Κρεμλίνου, ιδιαίτερα κατά την εκλογική και μετεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέλυσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας, ώστε -όπως ισχυρίστηκε- να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στο FBI.

Η ιστορία αυτή κρατεί ήδη από τότε που κατά την προεκλογική περίοδο ο αρχηγός του FBI δημόσια δήλωνε πως δεν υπάρχει τίποτα το ποινικά μεμπτό στην περίφημη υπόθεση των e-mails της Χίλαρι Κλίντον​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Είναι ενδεικτικός ο τίτλος του BBC σε πρωινό alert-breaking news: «Μήπως ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον αρχηγό του FBI για λόγους απόκρυψης της αλήθειας;». Η ιστορία αυτή κρατεί ήδη από τότε που κατά την προεκλογική περίοδο ο αρχηγός του FBI δημόσια δήλωνε πως δεν υπάρχει τίποτα το ποινικά μεμπτό στην περίφημη υπόθεση των e-mails της Χίλαρι Κλίντον, την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σημειωτέον πως, κατά την πρώην υποψήφια για το αξίωμα της προεδρίας, το εν λόγω ζήτημα που ανέσυρε από την προεκλογική του φαρέτρα ο Τραμπ ήταν αυτό το οποίο της κόστισε κατά ένα μεγάλο μέρος την ήττα της.

Στη συνέχεια και για λόγους που ουδείς αντιλαμβάνεται σε πρώτο επίπεδο, ο Τραμπ διατήρησε τον Κόμεϊ μέχρι και χθες.

Ρώσοι hackers, Χίλαρι και αμερικανικές εκλογές

Εν τω μεταξύ, το FBI άνοιξε τον φάκελο των Ρώσων hackers που παρενέβησαν στην προεκλογική διαδικασία των ΗΠΑ, καθώς και τα αρχεία που αφορούσαν στις επαφές των επιτελών του Τραμπ με Ρώσους παράγοντες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις αμερικανικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποκαλύψεις αυτές ανάγκασαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απολύσει άμεσους συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο και να εκτεθεί έναντι της Βουλής των Αντιπροσώπων και την κοινή γνώμη. Το FBΙ αποκάλυψε, επίσης, κρυφά ραντεβού σε διάφορα απομακρυσμένα λιμάνια και μαρίνες, όπου -όλως περιέργως- θαλαμηγοί με επιβάτες επιτελείς του Τραμπ βρέθηκαν αραγμένες δίπλα στις τερατώδεις θαλαμηγούς Ρώσων ολιγαρχών και συνεργατών του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως του γνωστού κυρίου Ριμπολόβλεφ.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η έρευνα του FBI προχώρησε ακόμα περισσότερο, ακόμη και μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ. Μόλις χθες ανώτατο στέλεχος του NSA ανακοίνωσε πως πίσω από την πολύ πρόσφατη διαρροή προσωπικών κι άλλων αρχείων που αφορούν τον Μακρόν, πρόεδρο της Γαλλίας, και την πολιτική του κίνηση «Εμπρός», κρύβονται παράγοντες της Ρωσίας.

Τραμπ: Σ’ εκτιμώ, αλλά δεν είσαι σε θέση να ηγηθείς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επιστολή του στον Κόμεϊ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανέφερε:

«Παρότι εκτιμώ ιδιαίτερα την ενημέρωσή μου από εσάς τρεις ξεχωριστές φορές, πως δεν υπόκειμαι σε έρευνα, ωστόσο συμφωνώ με την κρίση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν είστε σε θέση να ηγηθείτε αποτελεσματικά της Υπηρεσίας. Είναι απαραίτητο να βρούμε νέα ηγεσία για το FBI που να επαναφέρει τη δημόσια εμπιστοσύνη και πίστη στη ζωτικής σημασίας αποστολή του, την επιβολή του νόμου» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Aμερικανός πρόεδρος είπε, επίσης, ότι η απόφασή του βασίστηκε σε εισήγηση του γενικού εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Τζεφ Σέσιονς.

Λάθη και παραλείψεις

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε ένα σημείωμα του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ροντ Ρόσενστιν, το οποίο αναφέρεται στις πράξεις του Κόμεϊ.

«Ο Κόμεϊ ανακοίνωσε τα δικά του συμπεράσματα για την πιο ευαίσθητη εγκληματική έρευνα του έθνους, χωρίς την έγκριση των δεόντως διορισμένων ηγετών του Υπουργείου Δικαιοσύνης» επισημαίνεται σε επιστολή που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος​

«Δεν μπορώ να δικαιολογήσω τον τρόπο με τον οποίο ο διευθυντής (του FBI) χειρίστηκε το συμπέρασμα της έρευνας στα e-mails (ηλεκτρονικά μηνύματα) της υπουργού Κλίντον και δεν κατανοώ την άρνησή του να αποδεχθεί τη σχεδόν καθολική κριτική ότι είχε διαπράξει λάθος» έγραψε ο Ρόσενστιν. Μεταξύ των λαθών, σύμφωνα με τον Ρόσενστιν, ήταν «ο “σφετερισμός” του κύρους της τότε γενικής εισαγγελέως των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς, με την ανακοίνωσή του των πρώιμων συμπερασμάτων για την έρευνα στα ηλεκτρονικά μηνύματα, την οποία έκανε στις 5 Ιουλίου».
«Ο Κόμεϊ ανακοίνωσε τα δικά του συμπεράσματα για την πιο ευαίσθητη εγκληματική έρευνα του έθνους, χωρίς την έγκριση των δεόντως διορισμένων ηγετών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αγνόησε άλλη μια παλαιά αρχή, όταν διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου για να δημοσιοποιήσει» επισημαίνεται σε επιστολή που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος.

Την περασμένη Τετάρτη ο Κόμεϊ δήλωσε στην επιτροπή Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας ότι του «δημιουργούσε ελαφρά ναυτία» η σκέψη ότι η ανακοίνωση πως η επαναφορά της έρευνας στα e-mails της Κλίντον επηρέασε τις προεδρικές εκλογές του 2016. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν είχε μετανιώσει και πως θα λάμβανε εκ νέου την ίδια απόφαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης