Βαρύτατο είναι το τίμημα της ενημέρωσης για τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φετινή είναι η πιο εφιαλτική χρονιά για την ελευθερία του Τύπου, καθώς, σύμφωνα με την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», διπλασιάστηκε ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν την ώρα του ρεπορτάζ, καλύπτοντας τις εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες, το οργανωμένο έγκλημα στο Μεξικό ή την πολιτική αναταραχή στο Πακιστάν.

Οι άνθρωποι αυτοί πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή το δημοσιογραφικό λειτούργημα και το «μεράκι» για απρόσκοπτη και έγκυρη ενημέρωση, βρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή των γεγονότων που συντάραξαν τον κόσμο.

Συνολικά εξήντα έξι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι εκ των οποίων κάλυπταν τις εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες, ενόχλησαν με τα ρεπορτάζ τα καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό ή τους υποκινητές της πολιτικής αναταραχής στο Πακιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ




Δέκα δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στο Πακιστάν, γεγονός που καθιστά για δεύτερη χρονιά τη χώρα αυτή ως την πιο επικίνδυνη για τους εκπροσώπους του Τύπου.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», η οποία εδρεύει στο Παρίσι, στη Μέση Ανατολή ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν φέτος τη ζωή τους διπλασιάσθηκε, φθάνοντας τους είκοσι. Ίδιος αριθμός δημοσιογράφων σκοτώθηκε στη Λατινική Αμερική, οι οποίοι ήταν θύματα εγκληματικών συμμοριών.

Στις δέκα πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου συγκαταλέγονται το Αμπιτζάν, επιχειρηματική πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια βιαιοτήτων την περίοδο των εκλογών, και η πλατεία Tahrir του Καΐρου, όπου δημοσιογράφοι δέχθηκαν συστηματικά επιθέσεις από οπαδούς του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, πριν παραιτηθεί, τον Φεβρουάριο.

Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται η Ντεραά, η Χομς και η Δαμασκός στη Συρία, η Πλατεία της Αλλαγής στη Σαναά της Υεμένης και το προπύργιο των εξεγερμένων της Λιβύης, Μισράτα.

Η χειρότερη χρονιά της περασμένης δεκαετίας για τους δημοσιογράφους ήταν το 2007, όταν εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ ο αριθμός των νεκρών εκπροσώπων του Τύπου ανήλθε σε 87. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Presse Emblem Campagne, τουλάχιστον 106 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2011 σε 39 χώρες του κόσμου, δηλαδή περίπου δύο κάθε εβδομάδα.

 

Πάνω από 1.000 δημοσιογράφοι στη φυλακή

Υπολογίζεται ότι 1.044 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν φέτος – περίπου διπλάσιος αριθμός από το 2010 – κυρίως λόγω της Αραβικής Άνοιξης, καθώς επίσης στη διάρκεια διαδηλώσεων σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Λευκορωσία, η Ουγκάντα, η Χιλή και οι Η.Π.Α..

Η Κίνα, το Ιράν και η Ερυθραία παραμένουν οι χώρες με τους περισσότερους δημοσιογράφους στη φυλακή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης