Κάλεσμα κάνει η Κομισιόν προς όλα τα κράτη μέλη να κινηθούν γρήγορα με τις μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις προσφύγων για να τηρηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. 

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, πρέπει να γίνουν περισσότερα και να ανταποκριθούμε γρήγορα στην επείγουσα ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα για να αποτραπεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία. Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται να αυξηθούν οι μετεγκαταστάσεις, κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από άλλες χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία. Πρόοδο διαπίστωσε στην πάταξη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και τη δημιουργία ενός νομικού σχεδίου για τους αιτούντες άσυλο. Είναι σημαντικό να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να υλοποιήσουμε πλήρως τον μηχανισμό 1:1 ως μέρος της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας»

Στην πρώτη  έκθεση της επιτροπής τον Μάρτιο σχετικά με τη μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση, είχε τεθεί ο στόχος της μετεγκατάστασης τουλάχιστον 20.000 ατόμων μέχρι και τα μέσα Μαΐου αλλά δεν έχει επιτευχθεί καθώς μόνο 355 άτομα έχουν μεταφερθεί έως τώρα. Η διαπίστωση είναι ότι λίγα κράτη-μέλη και συνδεδεμένα κράτη του χώρου Σένγκεν κατέβαλαν προσπάθειες μετεγκατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, περίπου 46.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, εν αναμονή της επεξεργασίας της αίτησης τους.

Σύμφωνα με την επιτροπή: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση που απαιτεί άμεση δράση για να επιτρέψει μεγάλο αριθμό μετεγκαταστάσεων επίσης  ετοιμάζεται μια μεγάλη άσκηση προ-εγγραφής, που θα επιταχύνει την αναγνώριση και την πλήρη καταγραφή των αιτούντων μετεγκατάστασης. Μετά από αυτή την άσκηση, ένας σημαντικός αριθμός επιπλέον αιτούντων άσυλο θα μετεγκατασταθούν εντός των επόμενων μηνών. Μια αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των αφίξεων στην Ιταλία, λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, θα απαιτήσει, επίσης, όλα τα κράτη μέλη να παρέχουν υποστήριξη.»

Στην έκθεση, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να θέσουν σε εφαρμογή έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό και να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους για να μειώσουν το χρόνο απόκρισης σε αιτήματα μετεγκατάστασης και καλεί επίσης όλους τους φορείς να επιταχύνουν τη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η επιτροπή με βάση τις πληροφορίες που έλαβε από τα συμμετέχοντα κράτη, 6.321 άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν από 13 Μαΐου 2016 σύμφωνα με το πρόγραμμα επανεγκατάστασης της 20ης Ιουλίου 2015. Τα άτομα έγιναν δεκτά από 16 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία εξακολουθεί να αυξάνεται, καθώς τα κράτη – μέλη οριστικοποιούν την αξιολόγηση των φακέλων που τους διαβιβάζονται από την Τουρκία, μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Από τις 4 Απριλίου 2016, 177 Σύροι επανεγκαταστάθηκαν από την Τουρκία. Η Σουηδία δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό (55), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (54), την Ολλανδία (52), τη Φινλανδία (11) και τη Λιθουανία (5).

Έχουν ήδη γίνει αποδεκτές 723 ακόμη αιτήσεις και οι αιτούντες αναμένουν τη μεταφορά τους σε 7 διαφορετικά κράτη μέλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης