Ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα σε κάποιο σημείο του κόσμου -«μία τραγωδία που μπορεί να αποφευχθεί και που δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη προσοχή εξαιτίας των προκαταλήψεων και του στιγματισμού», αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Γενεύη.
«Κάθε αυτοκτονία είναι μία τραγωδία. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο και ότι για κάθε αυτοχειρία έχουν προηγηθεί πολλές απόπειρες» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν αναφερόμενη στα συμπεράσματα της έκθεσης, η οποία είναι το αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας και συγκεντρώνει τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το 2012.
«Οι συνέπειες για τις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινότητες είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες, ακόμη και για μεγάλο διάστημα μετά την αυτοκτονία των αγαπημένων τους ανθρώπων» προσέθεσε και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του ποσοστού των αυτοκτονιών.
Σε έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις εβδομάδες μετά την αυτοκτονία του Αμερικανού ηθοποιού Ρόμπιν Ουίλιαμς, ο ΠΟΥ προειδοποιούσε ότι η αναφορά από τα μέσα ενημέρωσης λεπτομερειών σχετικά με τις αυτοκτονίες αυξάνει τον κίνδυνο μιμητισμού.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «σε μία παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη της αυτοκτονίας».
Όπως υποστηρίζει ο ΠΟΥ, οι απόπειρες είναι 20 φορές περισσότερες από τις αυτοκτονίες. Η αυτοχειρία εμφανίζεται «στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη και ειδικά σε κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν ήδη από την περιθωριοποίηση και τις διακρίσεις», τονίζεται στην έκθεση που αριθμεί περί τις 100 σελίδες.
Σε όλο τον κόσμο, οι αυτοκτονίες αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού αριθμού βίαιων θανάτων στους άνδρες και το 71% στις γυναίκες. Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοχειριών καταγράφονται, σχεδόν σε όλες τις χώρες, μεταξύ ατόμων άνω των 70 ετών.
Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους από 15 έως 29 χρόνων. Το 2012, το παγκόσμιο ποσοστό των αυτοκτονιών βρισκόταν στο 11,4% ανά 100.000 κατοίκους, ενώ τα κρούσματα καταγράφονται δύο φορές περισσότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών -τουλάχιστον 15 ανά 100.000- βρίσκονται κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Αφρική και την ανατολική Ευρώπη. Η Ιαπωνία, η Νότια και η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν, η Γουιάνα και η Σουρινάμ περιλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία.
Οι 194 χώρες-μέλη του ΠΟΥ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το ποσοστό των αυτοκτονιών κατά 10% έως το 2020. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μόνο 28 χώρες έχουν υιοθετήσει κάποιο κυβερνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ανάμεσα στα σημαντικά μέτρα που προτείνει ο Οργανισμός για τη μείωση των αυτοκτονιών είναι ο περιορισμός της πρόσβασης σε φυτοφάρμακα, όπλα και συγκεκριμένα όπλα, που είναι τα συνηθέστερα μέσα που χρησιμοποιούν οι αυτόχειρες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη