Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας που έφυγε από αλλαντίαση έπειτα από γεύμα στο γνωστό εστιατόριο Tchin Tchin wine bar του Μπορντό. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα sudouest.fr η οποία δημοσίευσε πρώτη την είδηση, η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στα επείγοντα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Pellegrin στο Μπορντό στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Όταν την εξέτασαν οι γιατροί  η νεαρή γυναίκα παραπονέθηκε για δυσκολία στην κατάποση και βραχνή φωνή. Οι γιατροί διέγνωσαν μια μορφή λαρυγγίτιδας και της έδωσαν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Στη συνέχεια ακολούθησε η τραγωδία.

Η 32χρονη επέστρεψε στο Παρίσι, όπου έμενε με τον σύντροφό της το Σάββατο. Ωστόσο την Κυριακή τα συμπτώματά της επέμεναν και πήγε και ξανά στο νοσοκομείο. Αυτή τη φορά στα επείγοντα στο νοσοκομείο Bégin στο Παρίσι. Εκεί οι γιατροί την κράτησαν για παρακολούθηση μέχρι αργά το πρωί της Δευτέρας. Όμως, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας οι γιατροί, οι οποίοι δεν είχαν καμία πληροφορία για την ύπαρξη κρούσματος αλλαντίασης στο Μπορντό, της έδωσαν εξιτήριο. Η άτυχη γυναίκα επέστρεψε σπίτι της και την επόμενη ημέρα πέθανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εντατική ο σύζυγός της – Δηλητηριάστηκαν τουλάχιστον 10 ακόμη άτομα 

Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει στο Μπορντό μετά τον θάνατο της Ελληνίδας. Ο σύζυγός της, με τον οποίο επισκέφθηκαν μαζί το wine bar, νοσηλεύεται στην εντατική, ενώ αναζητούνται και άλλα πιθανά θύματα.

Το wine bar έχει κλείσει με απόφαση των γαλλικών αρχών καθώς διεξάγονται έρευνες μετά την δηλητηρίαση από τοξίνη αλλαντίασης τουλάχιστον δέκα ανθρώπων. Όλα τα θύματα είχαν φάει σαρδέλες σε σπιτική κονσέρβα την περασμένη εβδομάδα στο συγκεκριμένο μαγαζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Προστασίας του Πληθυσμού επιβεβαίωσαν «μια πραγματική έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας διατήρησης» των κονσερβοποιημένων προϊόντων, ανακοίνωσε ο Τιερί Τουζέ, αναπληρωτής διευθυντής. Η έρευνα διαπίστωσε ότι σερβιρίστηκαν εννέα βάζα, που αντιπροσώπευαν περίπου 25 πιθανούς καταναλωτές.

«Ο εστιάτορας επιβεβαίωσε ότι όταν άνοιξαν τα βάζα, υπήρχε μια άσχημη μυρωδιά και δεν υπήρχε κενό», υπογράμμισε ο Τιερί Τουζέ. Η νομαρχία απαγόρευσε στον διευθυντή την παραγωγή νέων προϊόντων «μέχρι νεοτέρας» και διέταξε «ενδελεχή καθαρισμό» του bar-restaurant, το οποίο παρέμεινε κλειστό.

Ποιες ποινές αντιμετωπίζει ο εστιάτορας

Εάν και μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί καταγγελία και δεν έχει ξεκινήσει νομική έρευνα, ο εστιάτορας κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά. «Εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες για τη συντήρηση των τροφίμων και ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της παρέμβασης στα εν λόγω τρόφιμα και της “επιπτώσεις που παρατηρήθηκε στα θύματα”, η εισαγγελία θα μπορεί να ασκήσει δίωξη για ακούσιες επιθέσεις κατά της ζωής», επιβεβαιώνει η δικηγόρος Anna Caresche, στην Le Parisien.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα δικαστήρια θα μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη στον εστιάτορα για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» ή/και «ακούσια βλάβη». Στη συνέχεια, ο εστιάτορας θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη και πρόστιμο 45.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Σε περίπτωση «προφανώς εσκεμμένης παραβίασης», η ποινή αυτή μπορεί να είναι έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «μια σειρά από πρόστιμα που προβλέπονται στον Κώδικα Καταναλωτή ή σε συγκεκριμένα κείμενα που ισχύουν για τους εστιάτορες», συνεχίζει η Caresche. Τα δικαστήρια θα μπορούσαν επίσης να επιβάλουν «απαγόρευση άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και διαχείρισης εστιατορίου», εξηγεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης