Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η προσέλευση των Αιγυπτίων ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα που άρχισε από σήμερα και θα διαρκέσει τρεις ημέρες, δίνοντας τη δυνατότητα στα 61 εκατομμύρια των εκλογέων να αποφασίσουν για 25 σημαντικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως για την παράταση της θητείας του Προέδρου της χώρας σε έξι από τέσσερα χρόνια, τη θεσμοθέτηση ποσόστωσης 25% στην εκλογή των γυναικών στο Κοινοβούλιο και τη θέσπιση θέσης Αντιπροέδρου.
O Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι ψήφισε ήδη από τα πρώτα λεπτά της ψηφοφορίας, λίγο αφότου άνοιξαν οι κάλπες, στο Κάιρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε όλη τη χώρα, λειτουργούν από το πρωί περισσότερα από 10.878 εκλογικά τμήματα, που επιβλέπουν τουλάχιστον 15.000 δικαστές με τη βοήθεια 120.000 υπαλλήλων, 55 τοπικών ομάδων πολιτών και πέντε ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ κάλπες έχουν στηθεί από χτες και μέχρι αύριο και στο εξωτερικό, σε 140 προξενεία σε 124 χώρες.
Ήδη, το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο, σε σύνολο 596 ψήφων, ενέκρινε τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με 531 ψήφους.
Η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εκείνοι που υποστηρίζουν τις αλλαγές λένε ότι είναι σημαντικές για τη σταθερότητα μιας χώρας και για να επιτρέψουν στον εκάστοτε Πρόεδρο να διαθέτει περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώνει τα σχέδιά του για οικονομική ανάπτυξη. Οι επικριτές αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε αυξημένες προεδρικές εξουσίες.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα, στη διαδικασία αυτή που είναι υποχρεωτική για τους Αιγυπτίους, που θα αντιμετωπίσουν ποινές σε περίπτωση που δεν προσέλθουν να ψηφίσουν.
Η εκλογική βάση δεδομένων περιλαμβάνει 61.344.503 πολίτες εκ των οποίων 50,37% είναι άνδρες και 49.63% είναι γυναίκες.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουστάφα Μαντμπούλι, προσερχόμενος να ψηφίσει σήμερα, ζήτησε από όλους τους Αιγυπτίους πολίτες να συμμετάσχουν θετικά στο δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντας την προσέλευσή τους ως «εθνικό καθήκον» και προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή στο δημοψήφισμα είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο, αντανακλώντας το κλίμα σταθερότητας και δημοκρατίας στην Αίγυπτο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ