Νέοι διωγμοί έχουν ξεκινήσει στην Αίγυπτο με στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Δύσκολοι καιροί για τους διανοούμενους και τους πολιτικούς σχολιαστές της Αιγύπτου, καθώς νέος νόμος τιμωρεί «όσους δυσφημούν τα ιστορικά σύμβολα» της χώρας.

Με την αόριστη αυτή φαινομενικά έκφραση, στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο συζητείται νέος νόμος, ο οποίος δίνει στις Αρχές τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν και να παραπέμπουν σε δίκη με πρόφαση την «προσβολή ιστορικών και θρησκευτικών συμβόλων», με κύριο στόχο τους σχολιαστές και διανοούμενους που «τα προσβάλλουν».

Όπως μετέδωσαν τα αιγυπτιακά Μέσα, την πρόταση του νομοσχεδίου έκανε στο Κοινοβούλιο ο κυβερνητικός βουλευτής Dr. Omar Hamroush, ο οποίος είναι και γραμματέας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Θρησκευτικές Υποθέσεις.

Αναφερόμενος στους λόγους της προώθησης του νομοσχέδιου Φατουά (Fatwa), υποστήριξε πως «με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας αιματοχυσίας εν ονόματι της θρησκείας».

Πριν ακόμη ισχύσει ο νόμος, υπήρξε η πρώτη καταδίκη σε επτά χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 500.000 αιγυπτιακές λίρες (24.100 ευρώ), για συμμετοχή σε τηλεοπτική εκπομπή που κρίθηκε ότι «είχε ξεπεράσει τα όρια».

«Δεν θα πρέπει να αφήσουμε κάποιους με πρόφαση την ελευθερία της έκφρασης να προσβάλλουν τα ιστορικά και θρησκευτικά σύμβολα της σύγχρονης αιγυπτιακής ιστορίας, επειδή αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς» είπε ο Χαμρούς στην κυβερνητική «al-Ahram».

Ωστόσο, υπάρχουν κοινοβουλευτικοί που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, όπως ο Samir Ghattas, ο οποίος ξεκαθάρισε στους δημοσιογράφους πως είναι εναντίον. «Μου θυμίζει τα δικαστήρια της Ιεράς Εξέτασης στη μεσαιωνική Ευρώπη» δήλωσε ο Ghattas.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα της Deutsche Welle, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Abdel-Fattah el-Sissi η Αίγυπτος γνωρίζει συνεχείς παραβιάσεις στην ελευθερία έκφρασης.

Από τα πρώτα θύματα διώξεων μετά την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων, το 2013, ήταν οι δημοσιογράφοι στην Αίγυπτο. Ακολούθησαν λογοτέχνες, μουσικοί (κυρίως ράπερ) και πανεπιστημιακοί.

Ο Αιγύπτιος συγγραφέας Αχμέντ Ναζί εκτίει ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, επειδή παραβίασε τη «δημόσια αιδώ». Αφορμή ήταν η δημοσίευση νουβέλας που περιλάμβανε περιγραφή σεξουαλικής σκηνής.

Η διεθνής οργάνωση λογοτεχνών ΡΕΝ έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί απαιτώντας την απελευθέρωσή του.

Πληροφορίες από Deutsche Welle και albawabaeg.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης