Τα γαστριμαργικά γεύματα των Γάλλων προστέθηκαν σήμερα στον κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας», μετά από σχετική απόφαση μίας διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO, η οποία συνεδρίασε στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται στην Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Οι ειδικοί της UNESCO απεφάνθησαν, ότι τα γαλλικά γαστριμαργικά πιάτα και ο τρόπος σερβιρίσματός τους, πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν στον κατάλογο. Η επιτροπή μάλιστα σημείωσε ότι η γαλλική κουζίνα αποτελεί μία «κοινωνική πρακτική για τον εορτασμό των πιο σημαντικών στιγμών της ζωής ατόμων και ομάδων».

Ο κατάλογος της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας», ο οποίος δημιουργήθηκε με Σύμβαση το 2003, μέχρι στιγμής έχει επικυρωθεί από 132 χώρες και στοχεύει στην προστασία των πολιτισμών και των λαϊκών παραδόσεων.