«Προτιμώ να πάω φυλακή παρά να πεθάνω για τον Πούτιν» λένε χιλιάδες Ρώσοι πολίτες που σχηματίζουν ουρές στα σύνορα με την Γεωργία ή αναζητούν αεροπορικά εισιτήρια για το εξωτερικό, τα οποία είναι πλέον ελάχιστα και οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί.
Το «povetska», δηλαδή το έγγραφο της επιστράτευσης με το οποίο θα κληθούν στα όπλα περίπου 300.000 Ρώσοι, έχει πανικοβάλει τους πολίτες οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν ασφαλείς από τον πόλεμο και πλέον διαπιστώνουν ότι και οι ίδιοι θα χρειαστεί να βρεθούν στο πεδίο της μάχης.
Η Ρωσία δεν έχει κλείσει τα σύνορα, αλλά από την Τετάρτη (21/9) παρατηρείται προσπάθεια για μαζική έξοδο από την χώρα είτε μέσω των χερσαίων συνόρων με την Γεωργία, είτε αεροπορικώς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πολίτες ζητούν αεροπορικά εισιτήρια κυρίως για την Τουρκία και την Αρμενία όπου μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα. Τα εισιτήρια για αυτούς τους προορισμούς κοστίζουν πλέον έως και 3.000 δολάρια το καθένα, αλλά ακόμη και αυτά έχουν εξαντληθεί για τις επόμενες λίγες ημέρες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων Aviasales, είναι πολλοί εκείνοι που ως προορισμό βάζουν την επιλογή «οπουδήποτε μπορώ να πάω».
Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν περισσότερους από 1.300 ανθρώπους στην Ρωσία την Τετάρτη σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης. Η ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης διαμαρτυριών OVD-Info είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει από 38 ρωσικές πόλεις, περισσότερα από 1.311 άτομα είχαν κρατηθεί μέχρι αργά το βράδυ.
Ανέφερε ότι αυτοί οι αριθμοί περιλάμβαναν τουλάχιστον 502 στη Μόσχα και 524 στην Αγία Πετρούπολη, την δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ρωσίας. Οι συγκεντρώσεις είναι παράνομες σύμφωνα με τους νόμους κατά των διαδηλώσεων.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο κέντρο της Μόσχας δήλωσαν ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία φορώντας εξοπλισμό κατά των ταραχών σε έναν κεντρικό εμπορικό δρόμο.
Στην Αγία Πετρούπολη, οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να περικυκλώνουν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών και να τους κρατούν έναν προς έναν, φορτώνοντάς τους σε ένα λεωφορείο. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Καμία επιστράτευση»!
«Όλοι είναι φοβισμένοι. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να πυροβολήσω. Αλλά το να βγεις έξω τώρα είναι πολύ επικίνδυνο, διαφορετικά θα υπήρχαν πολύ περισσότεροι άνθρωποι», είπε ο διαδηλωτής Βασίλι Φεντόροφ, ένας φοιτητής που φορούσε το σήμα της ειρήνης στο στήθος του.
«Γιατί υπηρετείτε τον Πούτιν, έναν άνθρωπο που βρίσκεται στην εξουσία 20 χρόνια!» φώναξε ένας νεαρός διαδηλωτής σε έναν αστυνομικό.
«Ήρθα να πω ότι είμαι κατά του πολέμου και της επιστράτευσης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η φοιτήτρια Οξάνα Σιντορένκο. «Γιατί αποφασίζουν το μέλλον μου για μένα; Φοβάμαι για τον εαυτό μου, για τον αδερφό μου», πρόσθεσε.
Η Αλίνα Σκβόρτσοβα, 20 ετών, είπε ότι ελπίζει ότι οι Ρώσοι θα καταλάβουν σύντομα τη φύση της επίθεσης του Κρεμλίνου στη γειτονική Ουκρανία. «Μόλις καταλάβουν πραγματικά, θα βγουν στο δρόμο, παρά τον φόβο», είπε.
Στο Εκατερίνμπουργκ, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, η αστυνομία μετέφερε σε λεωφορεία μερικούς από τους 40 διαδηλωτές που συνελήφθησαν σε αντιπολεμική συγκέντρωση. Μια γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκι φώναξε, αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο: «Πανάθεμα τον φαλακρό τρελό. Θα μας ρίξουν τη βόμβα και όλοι εξακολουθούμε να τον προστατεύουμε».
Το αντιπολιτευόμενο κίνημα Vesna κάλεσε σε διαδηλώσεις, λέγοντας: «Χιλιάδες Ρώσοι άνδρες, οι πατέρες, τα αδέρφια και οι σύζυγοί μας, θα πεταχτούν στην κρεατομηχανή του πολέμου. Για τι θα πεθάνουν;»
«Σε ορισμένες περιοχές, έγιναν προσπάθειες για μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες που συγκέντρωσαν έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων», είπε η αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, Ιρίνα Βολκ, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις διαδηλώσεις. «Όλα αυτά σταμάτησαν. Και όσα άτομα παραβίασαν τους νόμους συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα για έρευνα και διαπίστωση της ευθύνης τους» συμπλήρωσε.
Η εισαγγελία της Μόσχας προειδοποίησε ότι η οργάνωση ή η συμμετοχή σε διαδηλώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.