Του Κώστα Μπετινάκη
Κάποιοι από πολύ-πολύ ψηλά, μακριά από τα πυροτεχνήματα τις γιορταστικές εκδηλώσεις και τις ανησυχίες για την ασφάλεια, μας έστειλαν πρωτοχρονιάτικες ευχές. Ο λόγος για το πολυεθνικό πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Γι΄ αυτούς η νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ήταν όμοια με όλες τις υπόλοιπες νύχτες που περνούν 250 μίλια πάνω από τη Γη. Υποδέχθηκαν όμως κι εκείνοι το 2017 με ευχές που ανήρτησαν στο Instagram. «Ευτυχισμένο το 2017» από την Peggy Whitson, Shane Kimbrough , Thomas Pesquet κι όλους όσους επιβαίνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» έγραψαν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, οι Ρώσοι κοσμοναύτες Sergey Ryzhikov, Andrei Borisenko και Oleg Novitsky, έστειλαν τις δικές τους ευχές, καθώς το διαστημικός σταθμός περνούσε πολύ ψηλά πάνω από τη Μόσχα: «Από τον διαστημικό σταθμό, θέλουμε να στείλουμε 16 ευχές, καθώς ζούμε την απαρχή του νέου 16 φορές εδώ. Πιστεύουμε σε ένα λαμπρό μέλλον για τη χώρα μας και σ’ όλους που ζουν κι εργάζονται στη Ρωσία (ευχόμαστε) υγεία, τύχη και καλοσύνη. Καλή Χρονιά».
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) (International Space Station – ISS) είναι ένας ερευνητικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998, ενώ το πρώτο του πλήρωμα εγκαταστάθηκε σε αυτόν τον Νοέμβριο του 2000. Ο ΔΔΣ εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 319,6 και 346,9 χιλιομέτρων. Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα ως προς την επιφάνεια της Γης 27.744 χιλιόμετρα ανά ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιστροφές την ημέρα. Επειδή η περίοδος της τροχιάς του σταθμού γύρω από τη Γη είναι μία φορά κάθε 90 λεπτά, οι παρατηρητές εντός του ΔΔΣ βιώνουν μια ανατολή ή δύση του ηλίου περίπου κάθε 45 λεπτά.
Αυτήν τη στιγμή στον σταθμό βρίσκεται το πλήρωμα της 22ης Αποστολής
Ο ISS εξυπηρετείται κυρίως από τα ρωσικά διαστημόπλοια Σογιούζ και Progress, (μέχρι το 2013 από τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία) και πρόσφατα και από το Ευρωπαϊκό μεταφορικό σκάφος ATV με κωδική ονομασία για την πρώτη αποστολή το «Jules Verne» (σ.σ.: από το το όνομα του διάσημου συγγραφέα)
Με πληροφορίες από www.rt.com | Wikiepedia