Ευχαριστήριες επιστολές προς τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, απέστειλε ο Γκιλάντ Σαλίντ, o Ισραηλινός στρατιώτης που επί πέντε χρόνια βρισκόταν στα χέρια της Χαμάς και αφέθηκε ελεύθερα στο πλαίσιο συμφωνίας για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Παλαιστίνης και της χώρας του, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η επιστολή προς τον Σαρκοζί, της οποίας το περιεχόμενο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ήταν «ιδιαιτέρως θερμή» σύμφωνα με τον Γάλλο πρεσβευτή Κριστόφ Μπιγκό.

«Είμαι πολύ συγκινημένος από τη χειρονομία τούτη, η οποία επιμαρτυρεί την αναγνώριση του Γκιλάντ για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Γαλλία για την απελευθέρωσή του», δήλωσε ο Μπιγκό.

Ο Σαλίτ, ο οποίος έχει επίσης και τη γαλλική υπηκοότητα συζήτησε με τον πρεσβευτή τα περί της υγείας του, «η οποία πρέπει να επανέλθει πλήρως». Στην πρόσκληση του πρεσβευτή να επισκεφθεί τη Γαλλία, ο Σαλίτ απάντησε πως «θα έλθει όποτε θα είναι πλήρως ικανός» για κάτι τέτοιο.

Καθώς εξακολουθεί να θεωρείται στέλεχος του ισραηλινού στρατού, ο Σαλίτ δεν επιτρέπεται να κάνει δηλώσεις στον Τύπο.

Ο πατέρας του, Νοάμ, ο οποίος τον συνόδευε, εξήγησε στους δημοσιογράφους πως ο γιος του «παρέδωσε μία επιστολή στον πρεσβευτή για τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, στην οποία ευχαριστεί τον τελευταίο και τον γαλλικό λαό για την βοήθειά τους στη διάρκεια της ομηρίας του».

Μετά την επίσκεψή του, ο Σαλίτ μετέβη στην πρεσβεία της Γερμανίας, όπου παρέδωσε στον πρεσβευτή Αντρέας Μικαέλις, μία άλλη ευχαριστήρια επιστολή προς την Μέρκελ.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ο Γκιλάντ Σαλίτ απελευθερώθηκε και ήλθε σήμερα να μας δει», τονίζει ο Μικαέλις στο ανακοινωθέν του.

Η Γερμανία συμμετείχε στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ για την ανταλλαγή του Σαλίτ με 1000 Παλαιστινίους κρατουμένους. Από την απελευθέρωσή του, στις 18 Οκτωβρίου, ο Σαλίτ δεν έχει πραγματοποιήσει καμία δημόσια εμφάνιση.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας