Η διαδικασία της απομάκρυνσής του από τη θαλάσσια περιοχή του νησιού Τζίλιο διήρκεσε δύο χρόνια.
Οι ιταλικές αρχές έλαβαν όλα τα μέτρα για να αποτρέψουν τη μόλυνση της θάλασσας κατά το τελευταίο ταξίδι του πλοίου, καθώς μετέφερε περίπου 100 τόνους καυσίμων.
«Οι Γάλλοι, οι οποίοι είχαν εκφράσει σειρά ανησυχιών για τυχόν μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, θα πρέπει στο εξής να αρχίσουν να μας εμπιστεύονται περισσότερο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Τζανλούκα Γκαλέττι.
Tο κρουαζιερόπλοιο, πραγματοποίησε ταξίδι τεσσάρων ημερών μέχρι τη Γένοβα και οδηγήθηκε από ρυμουλκό στον ειδικό βραχίονα του λιμένα όπου θα αγκυροβολήσει και θα παραμείνει για τους επόμενους 24 μήνες, προκειμένου να περατωθεί η διαδικασία διάλυσής του.
«Η επιχείρηση ανάκτησης του Concordia δεν ήταν εύκολη. Η Ιταλία την πραγματοποίησε, μια Ιταλία που -όταν προσπαθεί- είναι ικανή να κάνει τα πάντα, ακόμα και να μας εκπλήξει» είπε ο Ρέντσι.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν εκφράσει σειρά ανησυχιών λόγω του ανέμου που συνεχίζει να πνέει στα ανοικτά των ακτών της βορειοδυτικής Ιταλίας και ειδικότερα της περιφέρειας της Λιγουρίας. Παρά ταύτα, οι προγραμματισμένες διαδικασίες δεν υπέστησαν, τελικά, καμία ουσιαστική καθυστέρηση.
Τις επιχειρήσεις, παράλληλα, παρακολούθησε και ο υπεύθυνος της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλι ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά «Η αποστολή μας εξετελέσθη. Λυπάμαι μόνο για κάποιους κυρίους που έθεσαν υπό αμφισβήτηση τις ικανότητές μας και ήταν έτοιμοι να καταγγείλουν τυχόν αποτυχία της όλης αυτής προσπάθειας».
Υπενθυμίζεται ότι η διάλυση του κρουαζιερόπλοιου, στην πόλη αυτή της βορειοδυτικής Ιταλίας, πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον δυο χρόνια και να προσφέρει δυνατότητα απασχόλησης σε χιλιάδες εργάτες, οι οποίοι έχουν σπεύσει από όλη την Ιταλία στα γραφεία των δυο μεγαλύτερων εταιρειών που κέρδισαν την σχετική εργολαβία.
«Η περίπτωση του Costa Concordia αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή σε ό,τι αφορά το τραγικό ναυάγιο το οποίο κόστισε την ζωή σε πέντε μέλη του πληρώματος και είκοσι επτά επιβάτες. Σήμερα, όμως, με την επιτυχή έκβαση της μεταφοράς του πλοίου από το Τζίλιο στην Γένοβα αντιπροσωπεύει και την θέληση της Ιταλίας να ορθώσει και πάλι το ανάστημά της», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι.
H καθέλκυσή του Costa Concordia είχε συνοδευτεί από πρωτοφανείς πανηγυρισμούς, καθώς θεωρούνταν καμάρι της ναυσιπλοΐας. Όλα αυτά όμως τελείωσαν με το ναυάγιο, για το οποίο ο καπετάνιος αντιμετωπίζει κατηγορίες (ο ίδιος τις αρνείται) που επιφέρουν ποινή φυλάκισης ως και 20 ετών.
Συνολικά, 32 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις 13 Ιανουαρίου του 2012, στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου.
Φωτογραφίες από τον πλου του Costa Concordia στο λιμάνι της Γένοβας:
Διαβάστε επίσης:
Το τελευταίο ταξίδι, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014, 13:35
Ανατριχιαστικές εικόνες από το εσωτερικό του Costa Concordia, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014, 14:05