Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ταξίδεψε σήμερα στο Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, την πρώτη επίσκεψη ανώτερου δυτικού αξιωματούχου στην πόλη αυτή που έχει πληγεί από τον πόλεμο και βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα, ανακοίνωσε το γερμανικό ΥΠΕΞ.
Προσκεκλημένη από τον ομόλογό της «και φίλο» Ντμίτρο Κουλέμπα, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι ο ουκρανικός λαός μπορεί «να βασιστεί στην αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας» όσον αφορά την προμήθεια γεννητριών, μετασχηματιστών, καυσίμων ή κλινοσκεπασμάτων για να επιβιώσει τον παγωμένο χειμώνα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και μεταδόθηκαν από το γερμανικό υπουργείο.
«Αυτή η πόλη είναι σύμβολο της απόλυτης τρέλας του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία και του ατελείωτου πόνου που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι, ειδικά εδώ στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε η υπουργός.
Η επίσκεψή της δημοσιοποιήθηκε όταν βρισκόταν ήδη στο τρένο της επιστροφής, για λόγους ασφαλείας.
Πολλοί δυτικοί ηγέτες έχουν ταξιδέψει στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Αλλά κανένας δεν έφτασε τόσο ανατολικά όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει πολλά εδάφη.
Το Χάρκοβο ήταν στόχος πολλαπλών βομβαρδισμών στις αρχές της ρωσικής εισβολής, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να το υπερασπιστούν.
Το μέτωπο της μάχης έχει απομακρυνθεί από τότε και αυτή τη στιγμή απέχει περίπου 130 χλμ. από την πόλη.
Η Ουκρανία μπορεί, σύμφωνα με την Μπέρμποκ, να υπολογίζει και στην παράδοση όπλων που χρειάζεται «για να απελευθερώσει τους συμπολίτες της που εξακολουθούν να υποφέρουν από τον τρόμο της ρωσικής κατοχής».
Μετά από πολλούς μήνες υπεκφυγών, η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα την αποστολή 40 τεθωρακισμένων οχημάτων «Marder» μέχρι την άνοιξη.
Όμως το Κίεβο συνεχίζει να ζητά παραδόσεις γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου «Leopard». Στον κυβερνητικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς, οι Πράσινοι, το κόμμα της κυρίας Μπέρμποκ, και οι Φιλελεύθεροι απαιτούν επίσης να προχωρήσουν περαιτέρω.
Η υπουργός είπε επίσης ότι ήθελε να συζητήσει τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία προσδοκά η Ουκρανία.
Η Ουκρανία, μαζί με τη Μολδαβία, έλαβαν το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ τον Ιούνιο. Ωστόσο, αρκετοί εκπρόσωποι των κρατών μελών έχουν ήδη προειδοποιήσει τις χώρες αυτές να μην «έχουν αυταπάτες» για ταχεία ένταξη.
«Είναι σημαντικό για μένα να μην χάσουμε τη θέση της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, ακόμη και αυτόν τον χειμώνα του πολέμου», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
«Οι Ουκρανοί αγωνίζονται επίσης καθημερινά για το δικαίωμα να ζουν ανεξάρτητα. Βλέπουν το μέλλον τους στην Ευρώπη, στην ΕΕ», επέμεινε.
Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να «κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις» στο Κίεβο προκειμένου να σημειώσει πρόοδο «στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, των ανεξάρτητων θεσμών και της καταπολέμησης της διαφθοράς (…)», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ.
Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Αναλένα Μπέρμποκ επισκέπτεται την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, μετά τα ταξίδια της στο Κίεβο και την Μπούτσα, μια πόλη κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα όπου τα ρωσικά στρατεύματα κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.