Την ώρα που το Κίεβο και η Οδησσός βρίσκονται εν αναμονή της τελικής ρωσικής εισβολής και η Μαριούπολη πολιορκείται, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την Κυριακή τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός των επόμενων ημερών.
Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο.
«Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. «Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, ένας Ρώσος αντιπρόσωπος είπε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο. «Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.
Οι ρωσικές δυνάμεις πάντως συνεχίζουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τους βομβαρδισμούς. Ιδιαίτερη πίεση δέχθηκαν την Κυριακή και τα δυτικά της χώρας, με το Λβιβ στο επίκεντρο.
Τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων στο Κίεβο
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα τρόφιμα στην πρωτεύουσα της χώρας τελειώνουν γρήγορα. Η Δημοτική Αρχή του Κιέβου, όπως μετέδωσε την Κυριακή το Reuters, δηλώνει πως η πόλη έχει αποθέματα τροφίμων για δύο εβδομάδες, αν η πρωτεύουσα της Ουκρανίας περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Δείτε live εικόνα από το Κίεβο:
«Ο δήμος Κιέβου έχει προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμη και για πολιορκία. Τα 2 εκατομμύρια των κατοίκων που δεν έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους δεν θα μείνουν χωρίς την υποστήριξή μας», αναφέρει η Δημοτική Αρχή.
Σημειώνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ, έχουν προχωρήσει σε αναδιάταξη δυνάμεων γύρω από το Κίεβο και πλέον οργανώνουν μια πιθανή επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
«Κανένας δεν θα παραδοθεί», λέει ο δήμαρχος
Παράλληλα, πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως: «στόχος μας είναι να σταματήσουμε τους Ρώσους και τον πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πόλη μας. Δεν υπάρχει άλλο μέρος για να ζήσουμε, εδώ είναι η χώρα μας, εδώ είναι οι γειτονιές μας».
Τραγικές οι συνθήκες στη Μαριούπολη
Εν τω μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης υποστήριξε πως τα αποθέματα της πόλης βρίσκονται στο όριο, αλλά και πως ο ρωσικός στρατός επιτίθεται σε πολιτικούς στόχους.
«Οι κάτοικοι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης.
«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.
«Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές. Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.
Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί για το «χειρότερο σενάριο»
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε για το «χειρότερο σενάριο» στη Μαριούπολη, εάν οι εμπόλεμοι «δεν καταλήξουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική συμφωνία».
«Η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να ενεργήσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των πλευρών για αυτά τα ανθρωπιστικά θέματα», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.
«Ο χρόνος λιγοστεύει για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις μάχες. Η ιστορία θα κρίνει με τρόμο αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό μεταξύ των πλευρών», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Ο ανθρώπινος πόνος είναι τεράστιος», τονίζει η ανακοίνωση, αναφέροντας ότι ο πληθυσμός -συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΔΕΕΣ- αναγκάζονται να καταφύγουν σε υπόγεια καταφύγια χωρίς θέρμανση και πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους κατά τις σύντομες εξόδους για να αναζητήσουν τροφή και νερό.
«Ο θόρυβος του πολέμου είναι συνεχής», δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής της ΔΕΕΣ στην πόλη, Σάσα Βολκόφ.
Η ΔΕΕΣ ζητεί να υπάρξει «ακριβής, λειτουργική συμφωνία και άμεσα, ώστε οι άμαχοι που θέλουν να φύγουν να μπορούν με ασφάλεια και ώστε η ζωτικής σημασίας βοήθεια να φθάσει σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φύγουν», επιμένει η ΔΕΕΣ.
Για να λειτουργήσουν αυτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, επισημαίνει η ΔΕΕΣ, οι εμπόλεμοι πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους, τις ώρες και τις ακριβείς τοποθεσίες και πρέπει οι μαχητές να έχουν τον χρόνο να ειδοποιηθούν σε όλη την αλυσίδα διοίκησης, αλλά και μεταξύ των αμάχων, καθώς οι επικοινωνίες είναι συχνά δύσκολες.
«Είναι επίσης σημαντικό οι πλευρές να καθαρίσουν τις διόδους διέλευσης από κάθε εμπόδιο», τονίζει ακόμη η ΔΕΕΣ, η οποία είχε κάνει λόγο για νάρκες πριν από λίγες μέρες σε δρόμο που επρόκειτο να λειτουργήσει ως οδός διαφυγής.
Οδοφράγματα στήνουν στην Οδησσό
Τη στιγμή που οι δυνάμεις του Κρεμλίνου επελαύνουν προς την κομβικής σημασίας Οδησσό, οι Ουκρανοί προτάσσουν αντίσταση. Στους δρόμους της Οδησσού έχουν τοποθετηθεί ειδικές μεταλλικές κατασκευές ώστε να αποτραπεί η ρωσική πολιορκία.
Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει και καραβάνια αμάχων να εγκαταλείπουν την περιοχή προς τα δυτικά, σε πιο ασφαλείς -από τους βομβαρδισμούς- περιοχές.
Σημειώνεται πως σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμος ζει στην Οδυσσό, ανάμεσά τους Βούλγαροι και Εβραίοι. Μια ενδεχόμενη νίκη στην Οδησσό, σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο, θα έδινε στον Πούτιν τον απόλυτο έλεγχο της ουκρανικής οικονομίας.
Ζελένσκι: 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περίπου 125.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει τις εμπόλεμες ζώνες μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Όπως είπε, σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, προτεραιότητα παραμένει η Μαριούπολη, όπου 400.000 πολίτες έχουν εγκλωβιστεί χωρίς ρεύμα και νερό.
Μόσχα: Εξουδετερώσαμε 180 ξένους μισθοφόρους στο Λβιβ
Όπως μετέδωσε το Reuters, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στην ουκρανική βάση στο Γιαβορίβ, κοντά στο Λβιβ. Η Μόσχα αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις που χτύπησε χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη στρατιωτικού εξοπλισμού που έφτανε από ξένες χώρες στην Ουκρανία.
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι από την επίθεση εξουδετερώθηκαν έως και 180 «ξένοι μισθοφόροι» και «μεγάλες ποσότητες» οπλισμού. Η Μόσχα, δια του ίδιου εκπροσώπου, διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει αυτές τις επιθέσεις κατά ξένων μισθοφόρων.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ο τελευταίος απολογισμός από την επίθεση που έγινε την Κυριακή, ανέφερε τουλάχιστον 35 νεκρούς και 134 τραυματίες, αριθμός σημαντικά μικρότερος από τις εκτιμήσεις της Μόσχας.
Εννέα νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στο Μυκολαίβ
Επίσης, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη νότια ουκρανική πόλη Μυκολαίβ, την Κυριακή. Το Reuters μετέδωσε ότι ο περιφερειακός κυβερνήτης, Βιτάλι Κιμ, έδωσε τον αριθμό των νεκρών σε διαδικτυακή δήλωση. Η πόλη θεωρείται κλειδί για οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, πιο κάτω στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.
Οι Ρώσοι τοποθέτησαν δήμαρχο στη Μελιτόπολη
Οι Ρώσοι έχουν ήδη τοποθετήσει νέα δήμαρχο στη Μελιτόπολη, την ουκρανική πόλη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, μετά τη σύλληψη -η Ουκρανία κάνει λόγο για απαγωγή- του εκλεγμένου δημάρχου, Ιβάν Φεντόροφ.
Ο Φεντόροφ συνελήφθη από οπλισμένους άνδρες την Παρασκευή και διώκεται για τρομοκρατία από τις εισαγγελικές αρχές των φιλορωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Λουχάνσκ. Το Σάββατο, αρκετοί πολίτες της Μελιτόπολης διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης διαμαρτυρόμενοι για την απαγωγή του Φεντόροφ.
Η τοποθετημένη από τους Ρώσους δήμαρχος ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να σταματήσουν να διαδηλώνουν κατά της Ρωσίας.
Αποκαταστάθηκε η παροχή ενέργειας στο Τσερνόμπιλ
Το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό από το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας ότι η παροχή ενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει αποκατασταθεί, κάτι που σημαίνει ότι τα συστήματα ψύξης θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά χωρίς εφεδρική τροφοδοσία.
Το υπουργείο προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση διαδικτυακά. Νωρίτερα, η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας εάν δεν επισκευαζόταν μια γραμμή ρεύματος υψηλής τάσης προς το εργοστάσιο, η οποία είχε καταστραφεί σε μάχες.