Σε ηλικία 62 ετών «έφυγε» σήμερα από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κρίστοφερ Χίτσενς.

Λίγο νωρίτερα είχε εκμυστηρευθεί: «Αρχίζω να αναθεωρώ αυτό που είχε πει ο Νίτσε και που παλιά μου άρεσε, πως ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό. Αν δεν μπορώ να γράφω, θα έχω πολύ ασθενέστερα κίνητρα για να ζω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από ένα χρόνο, ο Κρίστοφερ Χίτσενς, αν και εξαντλημένος από τις χημειοθεραπείες, παραχώρησε μία συνέντευξη στον βρετανικό Guardian που προκάλεσε αίσθηση. Στην ερώτηση αν η ξαφνική εγγύτητα με τον θάνατο τον υποχρέωσε να αλλάξει γνώμη και να αναζητήσει παρηγοριά στη θρησκεία, απάντησε με έναν τρόπο που πολλοί θεώρησαν προκλητικό, ενώ ακόμη περισσότεροι τον επικρότησαν : «Δηλαδή, τώρα που ξέρω ότι υπάρχει μια άλλη ζωή μέσα μου, που δεν θα ζήσει ύστερα από μένα, αλλά θα με σκοτώσει, τώρα λοιπόν είναι η ιδανική στιγμή να αναγνωρίσω με ευγνωμοσύνη ότι είμαι προϊόν θείου σχεδιασμού;». Συμπλήρωσε δε: «Αν αυτό συμβεί, σημαίνει ότι ο καρκίνος θα έχει φτάσει και στον εγκέφαλό μου και θα είμαι διανοητικά ανάπηρος»!

Γόνος αξιωματικού του βρετανικού πολεμικού ναυτικού και απόφοιτος της Οξφόρδης, ριζοσπαστικοποιήθηκε στο κίνημα κατά του πολέμου του Βιετνάμ και εργάσθηκε ως δημοσιογράφος για πρώτη φορά μέσα από τροτσκιστικά έντυπα. Τον Νοέμβρη του 1973 ήλθε στην Αθήνα εξαιτίας ενός οικογενειακού δράματος: η μητέρα του είχε αυτοκτονήσει σε ξενοδοχείο μαζί με τον εραστή της. Τον ίδιο μήνα, ο Χίτσενς έστειλε ανταπόκριση για την κρίση της χούντας στο περιοδικό New Statesman. Στο βιβλίο του «Η δίκη του Χένρι Κίσινγκερ», υποστηρίζει ότι πρέπει να διωχθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Μέτερνιχ της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο ίδιος υποστήριζε με θέρμη την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης