Το ζήτημα της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών από την ΕΕ σε χώρες προέλευσης ή διέλευσης, συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ διερεύνησαν «καινοτόμες λύσεις» για την αποτελεσματική απέλαση των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, στη συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση για τις επιστροφές, ούτε από την Κομισιόν, ούτε από κάποια χώρα. «Υπάρχει μια εν εξελίξει συζήτηση για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις επιστροφές. Είναι μια σημαντική συζήτηση που κάναμε σήμερα κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας και είναι ένα θέμα που η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έχει συμπεριλάβει στις κατευθύνσεις της νέας Επιτροπής», ανέφερε η Ίλβα Γιόχανσον, σημειώνοντας ότι η συζήτηση δεν έχει μπει ακόμα σε λεπτομέρειες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2026, δεν περιλαμβάνει νομοθετική πρόταση για την αναθεώρηση της οδηγίας των επιστροφών και γι’ αυτό ακριβώς «είναι αναγκαίο η νέα Επιτροπή να πάρει νέες πρωτοβουλίες» στο ζήτημα αυτό.

Ερωτηθείσα για το αμφιλεγόμενο ζήτημα των «κόμβων επιστροφής» σε τρίτες χώρες, η Επίτροπος Γιόχανσον αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι δεν αποτελεί πρόταση της Επιτροπής. Σε σχετική ερώτηση, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιέ, δήλωσε ότι «δεν αποκλείει καμία λύση εκ των προτέρων».

Σύμφωνα με ένα σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν την «επιτάχυνση των επιστροφών από την ΕΕ», καθώς και να εξεταστούν νέοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Θα τονίζουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, «μέσω αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων» και θα ζητούν αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ένωσης με διάφορα διαθέσιμα μέσα».

Βόρεια Μακεδονία και Σερβία ζητούν μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης

Μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης ζήτησαν σήμερα η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, Πάντσε Τόσκοφσκι και Ίβιτσα Ντάτσιτς που συναντήθηκαν σήμερα στην πόλη Κουμάνοβο της Βόρειας Μακεδονίας διαπίστωσαν από κοινού πως οι παράτυποι μετανάστες εισέρχονται στις δύο χώρες από χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Φέτος αποτρέψαμε περίπου 7.000 παράνομες διελεύσεις στα σύνορά μας. Έχουμε κάνει πραγματικά πολλά για να μειώσουμε τον συνολικό αριθμό των παράνομων μεταναστών και έχουμε επαινεθεί για αυτό τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την ΕΕ. Αλλά τόσο η Βόρεια Μακεδονία όσο και η Σερβία έχουν το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή οι παράνομοι μετανάστες έρχονται πραγματικά σε εμάς από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση όπου μας έρχονται από την ΕΕ. Επομένως, η ΕΕ πρέπει να μας βοηθήσει να λύσουμε αυτό το ζήτημα. Αυτό το ζήτημα είναι οργανωτικό και οικονομικό και απαιτεί μεγαλύτερη παρουσία στα σύνορα. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτών των σκοπών, χρειαζόμαστε υλικοτεχνική βοήθεια» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται στη Σερβία φθάνουν από τη Βουλγαρία. Πάνω από το 50% φθάνει από εκεί, κάπου λίγο πάνω από το 30% φθάνει από τη Βόρεια Μακεδονία» πρόσθεσε ο Ντάτσιτς.

«Η Μακεδονία (όπως αποκάλεσε τη χώρα του), όπως και η Σερβία, είναι μέρος της παράνομης μεταναστευτικής οδού. Είμαστε μια χώρα διέλευσης, όπως και η Σερβία, και οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται στη Μακεδονία έρχονται από τον νότιο γείτονά μας, δηλαδή από την Ελλάδα. Οπότε δυστυχώς βιώνουμε την ίδια κατάσταση που περιέγραψε ο κ.Ντάτσιτς, δηλαδή παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στη Μακεδονία και στη Σερβία από κράτη-μέλη της ΕΕ. Απαιτείται βοήθεια σε αυτό το ζήτημα και εν μέρει τη λαμβάνουμε. Μπορώ ελεύθερα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη FRONTEX, η οποία βρίσκεται στα νότια σύνορά μας και βοηθάει σημαντικά το έργο της συνοριακής αστυνομίας. Αλλά όποια επιπρόσθετη βοήθεια και υποστήριξη είναι πάντα ευπρόσδεκτη, ειδικά στο κομμάτι της υλοποίησης που αφορά τις τεχνικές λύσεις που χρειαζόμαστε» ανέφερε από τη μεριά του ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Πάντσε Τόσκοφσκι.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, κατά τη σημερινή τους συνάντηση συζήτησαν και για θέματα ασφαλείας, όπως και τους τρόπους αντιμετώπισης της συμφόρησης στις συνοριακές διελεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.