Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών συζήτησε τη Δευτέρα το θέμα των Βαρωσίων και τον αντίκτυπο των μονομερών ενεργειών που έλαβαν χώρα τον Ιούλιο του 2021 από τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα κράτη μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους απέναντι στην Κύπρο και την υποστήριξή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ.
Συμφωνήθηκε ότι η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων θα αξιολογήσει περαιτέρω τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τη δημιουργία ενός ειδικού καθεστώτος κυρώσεων που θα επικεντρώνεται σε πρόσωπα και οντότητες που έχουν άμεση ανάμειξη στο άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων μετά τον Ιούλιο του 2021. Οι υπουργοί επανέλαβαν ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να εμπλακεί εκ νέου σοβαρά στη διαδικασία του ΟΗΕ και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα επιδείνωνε περαιτέρω την κατάσταση στο πεδίο.
Όσον αφορά την Ουκρανία, η ανακοίνωση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών αναφέρει ότι το ζήτημα της Ουκρανίας και η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της θα επανέλθει στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη και σταθερή υποστηρίζοντας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας” και προσέθεσε ότι “οι υπουργοί ήταν πολύ ξεκάθαροι σήμερα, ότι οποιαδήποτε επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα έχει πολιτικές συνέπειες και υψηλό οικονομικό κόστος για τη Ρωσία”.
Η ΕΕ συντονίζει στενά τη στάση της με διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους και θα επανέλθει στο θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί εξέτασαν την κατάσταση στη Λευκορωσία, υπό το πρίσμα της πέμπτης δέσμης κυρώσεων που συμφωνήθηκαν πρόσφατα. Θεωρήθηκε ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά της χρήσης των μεταναστών είχαν αποφέρει αποτελέσματα. Ωστόσο, η εσωτερική καταστολή από το καθεστώς Λουκασένκο επιδεινώνεται, καθώς ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 900. Οι υπουργοί επανέλαβαν ότι η ΕΕ είναι αλληλέγγυα και θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία της Λευκορωσίας.