Σημαντικές συμφωνίες για το μέλλον έκαναν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Ρωσίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Barack Obama, στη Μόσχα και της συνάντησής του με τον  Dmitry Medvedev.

Συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιο σημαντική συμφωνία αφορά τον περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου, αφού οι δύο χώρες αποφάσισαν να περιορίσουν στις 1500 έως 1675 τις πυρηνικές κεφαλές κάθε χώρας και στους 500-1100 τους πυραύλους που είναι σε θέση να φέρουν ατομικές κεφαλές.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή μιας νέας συνθήκης που θα αντικαταστήσει την ΣΤΑΡΤ1 που ισχύει μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2009.

Οι εκτιμήσεις για τα στρατηγικά όπλα που διαθέτει η κάθε χώρα ποικίλουν. Ωστόσο, το Αμερικανικό Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων υπολόγισε, ότι στις αρχές του 2009 οι ΗΠΑ διέθεταν περίπου 2200 επιχειρησιακά λειτουργικές πυρηνικές κεφαλές και η Ρωσία περίπου 2.790.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ναι» της Ρωσίας για τη χρήση του εναέριου χώρου της από τον στρατό των ΗΠΑ

O Medvedev αποδέχτηκε το σχετικό αίτημα των ΗΠΑ και του Obama σχετικά με την άδεια χρήσης του εναέριου χώρου της Ρωσίας από τον Αμερικανικό στρατό, για τη μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων και πολεμοφοδίων στο Αφγανιστάν.

Έτσι, οι ΗΠΑ εξασφάλισαν άδεια για 4.500 πτήσεις τον χρόνο για τις οποίες δεν θα πληρώνουν πτητικά τέλη ούτε θα υποχρεώνονται να κάνουν σταθμό στο ρωσικό έδαφος, προκειμένου να μεταφέρουν στρατιώτες, όπλα, πολεμοφόδια, εξαρτήματα και οχήματα (συμπεριλαμβανομένων και τεθωρακισμένων).

Από αυτή τη συμφωνία υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσουν οι  ΗΠΑ περίπου 133 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, καθώς και πολύτιμο χρόνο στη μεταφορά στρατιωτών και υλικού.

Στο ίδιο τραπέζι για την αντιπυραυλική άμυνα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα

Ο Barack Obama και ο Dmitry Medvedev συμφώνησαν στην ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων στο πεδίο της αντιπυραυλικής άμυνας οι οποίοι «θα μελετήσουν το πρόβλημα μαζί», υπό το πρίσμα βέβαια της υλοποιούμενης Αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας στην επικράτεια ευρωπαϊκών κρατών που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία, όπως η Τσεχία και η Πολωνία.

Πρόκειται για ένα πρώτο σημαντικό βήμα προσέγγισης των δύο χωρών στο λεπτό ζήτημα της αντιπυραυλικής «ασπίδας» της καθεμιάς, ωστόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov, είπε με δηλώσεις του σε διεθνή ΜΜΕ ότι στο πεδίο αυτό παραμένουν οι υφιστάμενες διαφωνίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η αντιπυραυλική τους άμυνα στο ευρωπαϊκό έδαφος στοχεύει στα κράτη εκτός Ευρώπης, όπως είναι το Ιράν, για το πυρηνικό πρόγραμμα του οποίου η Ουάσινγκτον εγείρει πολλές ενστάσεις.

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν επίσης να επαναλάβουν τις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες που είχαν διακοπεί τον Αύγουστο του 2008, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γεωργία.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν ήδη ο Αμερικανός ναύαρχος Michael Mullen και ο Ρώσος στρατηγός, Nicolai Makarov, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama στη Μόσχα.

Οι αγνοούμενοι πολέμου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ακόμα ότι η Ρωσία αποκατέστησε τη λειτουργία της κοινής αμερικανο-ρωσικής επιτροπής, η οποία αναζητεί τα ίχνη αιχμαλώτων πολέμου και στρατιωτικού προσωπικού που αγνοείται.

Η επιτροπή αυτή ιδρύθηκε το 1992 από τους προέδρους των δύο χωρών, για να αναζητήσει την τύχη των στρατιωτών που αγνοούνταν.

Στο πλευρό της Γεωργίας οι ΗΠΑ… μέσω Μόσχας

Επιπλέον, ο αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του, αναφέρθηκε στο θέμα των σχέσεων Ρωσίας – Γεωργίας, εκφράζοντας «ανοιχτά» την θέση του υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της πρώην σοβιετικής χώρας, προκαλώντας την ικανοποίηση του γεωργιανού προέδρου, Mikheil Saakashvili.

Τις δηλώσεις Obama, σύμφωνα με τις οποίες «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την Αμπχαζία και τη Νότιο Οσετία ως ανεξάρτητα κράτη» σχολίασε ο Saakashvili, τονίζοντας ότι «η Γεωργία χαίρει πραγματικά της υποστήριξης των ΗΠΑ και στο μέλλον θα έχει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη. Με τους φίλους μας μπορούμε να απαλλάξουμε τη χώρα από την κατοχή».

(Πρώτη καταχώρηση: 6 Ιουλίου 2009, 20:03)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης