Σε δύσκολα και ακανθώδη θέματα εισέρχονται σήμερα οι συζητήσεις για το Κυπριακό, καθώς η ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί περιλαμβάνει το εδαφικό και τις εγγυήσεις.
Στο σημερινό τετ α τετ αναμένεται ότι θα γίνει μια πρώτη συζήτηση, ενώ ήδη έχουν δοθεί οι κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής που επιδιώκουν οι δύο πλευρές να εφαρμοστεί. Ειδικότερα:
- Μέχρι σήμερα δεν έχουν συζητηθεί ποσοστά και περιοχές, ωστόσο έχουν τεθεί κάποια κριτήρια από τα οποία προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα ως προς τις εκατέρωθεν επιδιώξεις. Η θέση που έχει διατυπωθεί από τους Τουρκοκύπριους είναι πως «το διοικητικό όριο (του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου) πρέπει να ευθυγραμμιστεί». Επί του θέματος αυτού, ο Μουσταφά Ακιντζί έχει αναφέρει πως τα δεδομένα από το 2004 έχουν αλλάξει και πως δεν μπορεί η τουρκική πλευρά να αποδεχτεί τον χάρτη του σχεδίου Ανάν. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ζητεί περισσότερα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Μόρφου. Οι Ελληνοκύπριοι, απαντώντας στην τουρκική θέση για πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσίας στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, υποδεικνύει πως αυτό μπορεί να ικανοποιηθεί με επιστροφή περισσότερων εδαφών υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, ενώ απορρίπτει ρύθμιση του εδαφικού εάν δεν επιστραφεί και η Μόρφου.
- Στο θέμα της ασφάλειας υπάρχει διαφωνία, η οποία θεωρείται θεμελιώδης. Οι πρόσφατες αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, αυτό να το γνωρίζουν όλοι», έγιναν με προφανή στόχο να καθορίσουν το τοπίο. Να καθορίσουν, δηλαδή, το πλαίσιο των συζητήσεων. Ως εκ τούτου, είναι σαφές πως η Άγκυρα θα επιμείνει στην παρουσία της στην Κύπρο με στρατεύματα αλλά και με επέκταση, έστω και με διαφοροποιήσεις του συστήματος των εγγυήσεων. Στην αντίπερα όχθη, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται ούτε εγγυήσεις ούτε και παρουσία στρατευμάτων μετά την επίτευξη συμφωνίας.
«Σήμερα είναι η αρχή μιας δύσκολης συζήτησης. Καθορίζεται το πρόγραμμα των επόμενων βημάτων Είναι η πρώτη φορά από το 2004 που θα τεθούν επί τάπητος στη Λευκωσία ανάμεσα στους δύο ηγέτες το εδαφικό και η ασφάλεια και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές, καθώς δεν αναμένουμε να υπάρξει συμφωνία ή κατάληξη σήμερα, ευελπιστούμε όμως να πετύχουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε κάτι το οποίο θα είναι καθοριστικό για την όλη πορεία των διαπραγματεύσεων».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων από τους δύο ηγέτες, οι οποίοι -θεωρώ ότι- θα συμφωνήσουν για τις επόμενες συναντήσεις που λογικά θα ξεκινήσουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και θα συνεχίζονται μέχρι την ημερομηνία μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (μέσα στον Σεπτέμβριο)».
«Δεν υπάρχει λύση με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο»
Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «ενισχύουν την επιχειρηματολογία της δικής μας πλευράς στο πολύ σημαντικό θέμα της ασφάλειας. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν στο πλαίσιο της λύσης οι όποιες στρατιωτικές εγγυήσεις από την Τουρκία ή παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο».
«Οι εξελίξεις στην Τουρκία θεωρώ ότι στέλνουν και ένα σαφές μήνυμα στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι θα πρέπει να επιλέξουν είτε την παρούσα κατάσταση πραγμάτων -την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και τις εξαρτήσεις που υπάρχουν για τους Τουρκοκύπριους από την Τουρκία- ή ένα κοινό μέλλον στην Κυπριακή Δημοκρατία σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος – μέλος της Ε.Ε.».
Η θέση της Βρετανίας
Εκτός από την Ελλάδα, η οποία ως γνωστόν έχει με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αναλάβει πρωτοβουλία για κατάργηση των εγγυήσεων, και η Βρετανία φαίνεται να μην επιμένει στη διατήρηση του συστήματος.
Ειδικότερα, το Λονδίνο δεν ενδιαφέρεται για να συμμετέχει στο σύστημα εγγυήσεων μετά από μια συμφωνία, ωστόσο, θα επιμείνει στη διατήρηση των στρατιωτικών βάσεων που έχει στο νησί (προσφέροντας ως «δώρο» την επιστροφή κάποιων εδαφών που βρίσκονται εντός των περιοχών τους).
Πηγή: philenews.com