Μια ομάδα ανταρτών της φυλής Ορόμο, με την οποία συνασπίστηκε τον Αύγουστο το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Τιγκράι (TPLF), ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάληψη της Αντίς Αμπέμπα είναι «θέμα μηνών, αν όχι εβδομάδων».

Το TPLF ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι κατέλαβε δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις, τη Ντέσι και την Κομπόλτσα, περίπου 400 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να προελάσει ως την Αντίς Αμπέμπα.

Από την πλευρά του ο Στρατός Απελευθέρωσης Ορόμο (OLA) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι μαχητές του εισέβαλαν στις πόλεις Κεμίσε και Σεμπέτε, που βρίσκονται νότια της Κομπόλτσα, στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Αντίς Αμπέμπα. Η Σεμπέτε βρίσκεται 260 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να φτάσουν ως την πρωτεύουσα ο Όνταα Τάρμπιι εκπρόσωπος του OLA απάντησε: «Αν τα πράγματα συνεχιστούν με την τρέχουσα δυναμική, τότε είναι ζήτημα μηνών, αν όχι εβδομάδων».

Οι μαχητές του OLA και του TPLF «έχουν ήδη ενωθεί και βρίσκονται σε συνεχή επαφή», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η πτώση του Αιθίοπα πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ είναι «προδιαγεγραμμένη».

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας διαψεύδει ότι οι αντάρτες προελαύνουν προς την Αντίς Αμπέμπα, κήρυξε χθες Τρίτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα οι αρχές της αιθιοπικής πρωτεύουσας κάλεσαν τους κατοίκους να οργανωθούν για να υπερασπιστούν την πόλη.

Ο Άμπιι κατηγόρησε σήμερα τους αντάρτες ότι μετατρέπουν την Αιθιοπία σε Λιβύη ή Συρία. «Θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα, όχι να την ανοικοδομήσουν», κατήγγειλε ζητώντας από τους Αιθίοπες να επιδείξουν ενότητα.

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το κοινοβούλιο, οι αρχές μπορούν να «επιστρατεύσουν όλους τους πολίτες που είναι σε ηλικία μάχης και διαθέτουν όπλο» ή να αναστείλουν τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης που πιστεύεται ότι «στηρίζουν ηθικά έμμεσα ή άμεσα» τον TPLF, όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση Fana Broadcasting Corporate.

Ο εκπρόσωπος του TPLF Γκετάτσιου Ρέντα χαρακτήρισε αυτά τα μέτρα «λευκή επιταγή για τον φόνο ή τη φυλάκιση των κατοίκων του Τιγκράι».

Η σύγκρουση στο Τιγκράι ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και αναζωπυρώθηκε φέτος τον Ιούνιο.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2019, είχε κηρύξει τη νίκη του ομοσπονδιακού στρατού επί των ανταρτών μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στο Τιγκράι, με στόχο την ανατροπή των τοπικών αρχών που πρόσκεινται στο TPLF.

Όμως τον Ιούνιο οι αντάρτες ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, αναγκάζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις να αποσυρθούν. Μάλιστα συνέχισαν την προέλασή τους προς τις γειτονικές επαρχίες Αμχάρα και Άφαρ.

Στη διάρκεια των δώδεκα μηνών που μαίνεται η σύγκρουση έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για ωμότητες εναντίον των αμάχων, ενώ 400.000 άνθρωποι στο Τιγκράι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.