Ο στρατός της Αιθιοπίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ανέπτυξε δυνάμεις σε περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, μετά τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε μέλη των δύο πολυπληθέστερων φυλών της χώρας, στα οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι τις τελευταίες εβδομάδες.
«Εγκαταστάθηκε θέση διοίκησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας που καταγράφηκαν στην περιοχή Βόρειο Σοά και στην ειδική διοικητική περιοχή Ορόμο, στην επαρχία Αμχάρα» ανέφερε ο ομοσπονδιακός στρατός σε δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
«Αυτή η θέση διοίκησης θα συμβάλει να διασφαλιστεί η κυριαρχία του νόμου επί των καταστροφικών δυνάμεων οι οποίες διαταράσσουν την ειρήνη στις περιοχές αυτές» προστίθεται στο κείμενο.
Μερικές εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές, που προβλέπεται να διεξαχθούν την 5η Ιουνίου, η εξέλιξη αποτελεί άλλη μια ένδειξη του πόσο μεγάλη είναι η έξαρση των διενέξεων μεταξύ φυλών στην Αιθιοπία, πέρα από την ένοπλη σύρραξη που ξέσπασε από τον Νοέμβριο στη βόρεια επαρχία Τιγκράι.
Η Αμχάρα, μια από τις δέκα περιφέρειες της Αιθιοπίας, που έχουν σχηματιστεί κατά μήκος φυλετικών γραμμών, κατοικείται κυρίως από μέλη της ομώνυμης φυλής, της δεύτερης πολυπληθέστερης στη χώρα. Στην ειδική περιοχή Ορόμο ζουν όμως μέλη της ομώνυμης φυλής, της πολυπληθέστερης της Αιθιοπίας.
Ο επικεφαλής μεσολαβητής της Αιθιοπίας, ο Ενταλέ Χάιλε, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο στις αρχές Απριλίου πως πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 300 τραυματίστηκαν στη διάρκεια πολυήμερων ταραχών τον Μάρτιο στην Αμχάρα.
Ο Τζεμέλ Χάσεν Μοχάμεντ, αξιωματούχος στον τομέα Ορόμο, διευκρίνισε πως τα βίαια επεισόδια άρχισαν όταν ιμάμης των Ορόμο δολοφονήθηκε μπροστά σε τέμενος, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη της φυλής και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που ανήκουν στη φυλή Αμχάρα.
Νέα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κάποιος απολογισμός θυμάτων από τις αρχές. Οι επαρχίες στην Αιθιοπία έχουν ευρείες εξουσίες και διαθέτουν δικές τους δυνάμεις ασφαλείας.
Όταν ο ομοσπονδιακός στρατός ανακοινώνει πως εγκαθιστά «θέση διοίκησης» σε κάποια, συνήθως αυτό σημαίνει πως αναλαμβάνει την επιβολή της τάξης διότι επικρατεί αστάθεια. Άλλες τουλάχιστον δύο τέτοιες «θέσεις διοίκησης» είναι επιχειρησιακές: η μία βρίσκεται στην Τιγκράι, όπου ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έστειλε τον Νοέμβριο τον ομοσπονδιακό στρατό να εκδιώξει από την εξουσία, να αφοπλίσει και να συλλάβει την τοπική κυβέρνηση, που αψηφούσε την εξουσία του, και στην επαρχία Μπενισανγκούλ-Γκουμούζ, που γειτονεύει με το Σουδάν και έχει μετατραπεί σε θέατρο πολλών σφαγών με φυλετικά κίνητρα τους τελευταίους μήνες.
Ο κ. Άμπι, που ανήκει στη φυλή των Ορόμο, ανέλαβε την εξουσία το 2018, έπειτα από τις μακρόχρονες κινητοποιήσεις νεολαίων που ανήκουν στις φυλές Αμχάρα και Ορόμο εναντίον σχεδόν 30 χρόνων διακυβέρνησης με σιδηρά πυγμή από την ελίτ των Τιγκρίνια.
Η πολιτική του ανοίγματος που άσκησε όμως ανακίνησε διαφορές μεταξύ φυλών και παλιές εδαφικές διενέξεις, που είχαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν φονικά επεισόδια. Αναλυτές φοβούνται πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 5ης Ιουνίου.
Η Μπιρτουκάν Μιντεξά, επικεφαλής της εθνικής εκλογικής επιτροπής, τόνισε την περασμένη Τετάρτη ότι η εγγραφή των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους έχει ανασταλεί σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της περιοχής Βόρεια Σοά και της ειδικής περιοχής Ορόμο, εξαιτίας της ανασφάλειας.