Η Αιθιοπία βρίσκεται πλέον «σε πόλεμο» με την επαρχία Τιγκράι, όπου ξεκίνησαν από την Τετάρτη στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, την ώρα που οι τοπικές αρχές κατηγορούν την Αντίς Αμπέμπα ότι εξαπέλυσε «πόλεμο» εναντίον τους.

Η κλιμάκωση αυτή και οι πληροφορίες περί μαχών στη δυτική Τιγκράι εγείρουν φόβους για μια νέα, μακρά και καταστροφική σύγκρουση στην περιοχή που θα μπορούσε να απειλήσει την ήδη εύθραυστη σταθερότητα της χώρας.

«Η χώρα μας μπήκε σε έναν πόλεμο που δεν είχε προβλέψει. Πρόκειται για έναν επονείδιστο, έναν παράλογο πόλεμο» είπε ο στρατηγός Μπερχάνου Τζούλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αντίς Αμπέμπα. «Εργαζόμαστε ώστε ο πόλεμος να μην φτάσει στην κεντρική Αιθιοπία. Να τελειώσει εκεί», στο Τιγκράι, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε ότι ξεκινούν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Αρχών του Τιγκράι, τις οποίες κατηγόρησαν ότι επιτέθηκαν σε βάσεις των ενόπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας. Ο Άχμεντ, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2019, προσπαθεί να αποκαταστήσει την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε αυτήν την περιοχή, την οποία ελέγχει το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF).

Το TPLF διέψευσε ότι έγιναν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «επινόηση» της Αντίς Αμπέμπα για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική επέμβαση.

«Αυτό που ξεκίνησε εναντίον μας είναι σαφέστατα πόλεμος, μια εισβολή», είπε ο πρόεδρος της επαρχίας, ο Ντεμπρετσιόν Γκεμπρεμάικλ. «Διεξάγουμε αυτόν τον πόλεμο για να διαφυλάξουμε την ύπαρξή μας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Γκεμπρεμάικλ οι μάχες συνεχίζονται στη δυτική Τιγκράι και ο στρατός της Αιθιοπίας συγκεντρώνει στρατεύματα στις περιοχές Αμχάρα και Αφάρ, στα νότια και τα ανατολικά του Τιγκράι.

Διπλωμάτες από την Αντίς Αμπέμπα ανέφεραν ότι είναι πιθανόν να υπάρχουν απώλειες και από τις δύο πλευρές, όμως δεν έχει ανακοινωθεί κανένας επίσημος απολογισμός μέχρι στιγμής. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη. Το διαδίκτυο και το τηλέφωνο έχουν κοπεί στο Τιγκράι, για δεύτερη ημέρα σήμερα, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να επαληθευτεί η κατάσταση στην περιοχή.

Την Τετάρτη, το κοινοβούλιο της Αιθιοπίας ενέκρινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες στο Τιγκράι. Με βάση το Σύνταγμα, η απόφαση αυτή δίνει στην κυβέρνηση «όλες τις αναγκαίες εξουσίες για να προστατεύσει την ειρήνη και την κυριαρχία της χώρας και να διατηρήσει τη δημόσια ασφάλεια, τον νόμο και την τάξη» ενώ μπορεί επίσης να αναστείλει «ορισμένα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα».