Οι επικοινωνίες έχουν αποκατασταθεί εν μέρει στην επαρχία Τιγκράι έπειτα από τέσσερις εβδομάδες ένοπλων συγκρούσεων, όμως ο ΟΗΕ ζητάει πλέον «επείγουσα πρόσβαση» σε αυτή την επαρχία στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας, η οποία έχει «απελπιστική ανάγκη» από ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Τιγκράι δεν έχει λάβει νέες προμήθειες από τις 4 Νοεμβρίου, όταν ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό εναντίον των δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (ΤPLF), του κόμματος που κυβερνά την επαρχία αυτή αψηφώντας την εξουσία του Άμπιι εδώ και μήνες.
Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός κήρυξε τη νίκη του ομοσπονδιακού στρατού το Σάββατο 28 Νοεμβρίου αφού κατέλαβε την πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Μεκέλε.
Όμως ο πρόεδρος του Τιγκράι Ντεμπρετσίον Γκρεμπρεμάικλ, που έχει δεσμευτεί να συνεχιστεί η μάχη κατά των «εισβολέων», δήλωσε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονταν χθες Τρίτη 1 Δεκεμβρίου «κοντά στη Μεκέλε» και την πόλη Γούκρο, περίπου 50 χιλιόμετρα πιο βόρεια. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή, όπως και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης.
Πριν από τη σύγκρουση αυτή περίπου 600.000 άνθρωποι βρίσκονταν σε αποκλειστική εξάρτηση από την ανθρωπιστική βοήθεια για να τραφούν και ένα εκατομμύριο άλλοι είχαν ένα «δίχτυ διατροφικής ασφαλείας», σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
Τέσσερις εβδομάδες συγκρούσεων έχουν ωθήσει περίπου 45.500 ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στο Σουδάν και έχουν προκαλέσει τον εσωτερικό εκτοπισμό αδιευκρίνιστου αριθμού κάτοικων του Τιγκράι.
«Οι εκτοπισμένοι έχουν απελπιστικά ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια» και «η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να κατανοήσουμε πόσοι αναγκάστηκαν να φύγουν και πού βρίσκονται» τόνισε χθες Τρίτη 1 Δεκεμβρίου ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε «την ανησυχία της που αυξάνεται ώρα με την ώρα» για τους τέσσερις καταυλισμούς στο Τιγκράι, όπου επί χρόνια ζουν περίπου 96.000 πρόσφυγες από την Ερυθραία.
«Οι καταυλισμοί πρέπει τώρα να έχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, κάτι που καθιστά ακόμα πιο πραγματική την απειλή του λιμού και του υποσιτισμού» δήλωσε ο Μπάμπαρ Μπαλόχ, εκπρόσωπος της UNHCR, υπενθυμίζοντας ότι ο οργανισμός προειδοποιεί για τον κίνδυνο αυτόν από την έναρξη των συγκρούσεων στο Τιγκράι.
Η UNHCR «καλεί την αιθιοπική κυβέρνηση (…) να δώσει άδεια στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτούς που πλέον έχουν απελπιστική ανάγκη από βοήθεια», πρόσθεσε.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Αιθιοπικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Επαναπατρισμένους Εγιόμπ Αγουόκε δήλωσε χθες ότι εκτιμά πως υπάρχουν αρκετά τρόφιμα για μία ακόμα εβδομάδα, όμως παραδέχθηκε ότι ο οργανισμός του δεν έχει επαφή με τους καταυλισμούς λόγω της διακοπής των επικοινωνιών στην περιοχή.
Σύμφωνα με την UNHCR, εξαιτίας «των τρεχουσών δυσκολιών σε ό,τι αφορά τις επικοινωνίες και την ασφάλεια που εμποδίζουν την πρόσβαση, είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν οι υφιστάμενες συνθήκες στους καταυλισμούς».
Ο Μπαλόχ έκανε λόγο χθες για μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για επιθέσεις, απαγωγές και αναγκαστικές στρατολογήσεις από τους καταυλισμούς, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι είναι οι δράστες. Το TPLF καταγγέλλει ότι αυτά είναι έργο των στρατιωτών από την Ερυθραία, οι οποίοι βοηθούν τον ομοσπονδιακό στρατό της Αιθιοπίας στην επιχείρησή του εναντίον του Τιγκράι.
Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και το ίντερνετ, που έχουν διακοπεί από τις 4 Νοεμβρίου, αποκαταστάθηκαν σε κάποιες περιοχές του δυτικού Τιγκράι που είναι υπό τον έλεγχο του ομοσπονδιακού στρατού εδώ και τρεις εβδομάδες.