Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να εκτοπιστούν λόγω των κλιμακούμενων συγκρούσεων στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, προειδοποίησε ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση της χώρας εμποδίζει την παράδοση τροφίμων και άλλης βοήθειας.

Το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε ότι ξεκινούν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αρχών του Τιγκράι, τις οποίες κατηγόρησε ότι επιτέθηκαν σε βάσεις των ενόπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άχμεντ, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2019, προσπαθεί να αποκαταστήσει την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε αυτήν την περιοχή, την οποία ελέγχει το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF).

Οι στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις συνεχίζονται παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας να αρχίσει διάλογος με το TPLF, αντί να κινδυνεύσει η χώρα να βυθιστεί σε εμφύλιο. Οι κάτοικοι του Τιγκράι κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή της Αιθιοπίας επί δεκαετίες μέχρι την εκλογή του Άχμεντ το 2018.

Συγκρούσεις μεταξύ των ομοσπονδιακών στρατευμάτων και του TPLF έχουν ξεσπάσει σε οκτώ περιοχές στην επαρχία αυτή, διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το OCHA επεσήμανε ότι περίπου 600.000 άνθρωποι στο Τιγκράι εξαρτώνται από βοήθεια προκειμένου να έχουν επαρκή τροφή για να ζήσουν, ενώ ένα εκατομμύριο λαμβάνουν άλλου είδους βοήθεια, με τις παροχές αυτές να έχουν διακοπεί.

Ο Άχμεντ τιμήθηκε πέρυσι με το Νόμπελ Ειρήνης επειδή σύναψε ειρηνευτική συμφωνία με τη γειτονική Ερυθραία έπειτα από δεκαετίες εχθροπραξιών, περιλαμβανομένου του πολέμου του 1998-2000 στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Η στρατιωτική του εκστρατεία «έχει στόχο να τερματίσει την ατιμωρησία που κυριαρχεί εδώ και πάρα πολύ καιρό», επεσήμανε χθες Σάββατο. Οι κάτοικοι του Τιγκράι καταγγέλλουν τις διώξεις που υφίστανται από την κυβέρνηση του Άχμεντ, που προέρχεται από τη φυλή Όμορο, ο οποίος έχει ζητήσει τη σύλληψη δεκάδων πρώην ανώτερων αξιωματικών του στρατού και πολιτικών αξιωματούχων του TPLF. Πέρυσι ο Άχμεντ αναδιοργάνωσε τον κυβερνώντα συνασπισμό σε ένα κόμμα, με το TPFL να μην δέχεται να συμμετέχει σε αυτόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προτάσεις μεσολάβησης

Ειδικοί και διπλωμάτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος που ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει τη χώρα των 110 εκατομμυρίων κατοίκων και το στρατηγικής σημασίας Κέρας της Αφρικής.

Το μεγαλύτερο στρατηγείο του ομοσπονδιακού στρατού καθώς και τα περισσότερα βαρέα όπλα του βρίσκονται στο Τιγκράι. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι ο στρατός να διαχωριστεί βάσει των φυλών, με τους στρατιώτες από το Τιγκράι να λιποτακτούν και να εντάσσονται στις ένοπλες δυνάμεις της επαρχίας τους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό ήδη συμβαίνει, αναφέρουν αναλυτές.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Τιγκράι μετρούν έως και 250.000 μέλη και έχουν δικά τους αποθέματα βαρέων όπλων, τονίζουν οι ειδικοί.

«Ο κατακερματισμός της Αιθιοπίας θα σηματοδοτήσει την κατάρρευση του μεγαλύτερου κράτους στη σύγχρονη ιστορία», σχολιάζει μια ομάδα πρώην διπλωματών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε στο U.S Institute of Peace την Πέμπτη. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης θα εξαλείψει εντελώς και οποιαδήποτε ελπίδα για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο Άχμεντ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Άχμεντ συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χθες, ο οποίος «προσέφερε τις υπηρεσίες του». Επίσης είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκρι Μαχάματ, αλλά και τον Σουδανό πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ ως επικεφαλής της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD), σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ.

Όμως ο Άχμεντ δεν ακούει τις εκκλήσεις για μεσολάβηση, επισημαίνουν διπλωμάτες και αξιωματούχοι ασφαλείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης