Οι αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι δεκάδες άνθρωποι σε καταυλισμό προσφύγων σκοτώθηκαν από επίθεση με drone στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας, που σπαράσσεται από τις συγκρούσεις.
Ο Γκετάτσιου Ρέντα, εκπρόσωπος του TPLF, έγραψε στο Twitter ότι η επίθεση στον καταυλισμό που βρίσκεται στη μικρή πόλη Ντεντέμπιτ, στο βορειοδυτικό Τιγκράι, «έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε 56 αθώους αμάχους».
Οι καταγγελίες του Ρέντα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Αιθιοπίας δεν έχουν απαντήσει στα αιτήματα του AFP για σχολιασμό. Η πρόσβαση στο Τιγκράι είναι περιορισμένη και οι τηλεπικοινωνίες παραμένουν εκτός λειτουργίας.
Ωστόσο αξιωματούχος του κεντρικού νοσοκομείου της Μεκέλε, πρωτεύουσας του Τιγκράι, δήλωσε ότι το νοσοκομείο της πόλης Σίρε, όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα της επίθεσης, έκανε λόγο για 55 νεκρούς και 126 τραυματίες.
Ο Γκετάτσιου δεν διευκρίνισε πότε σημειώθηκε η επίθεση.
Ο πόλεμος στην Αιθιοπία ξέσπασε τον Νοέμβριο 2020 όταν ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ έστειλε τον στρατό στο Τιγκράι για να καθαιρέσει τις τοπικές αρχές, που ανήκαν στο TPLF, και αψηφούσαν την εξουσία του, αφού τις κατηγορούσε ότι επιτέθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις.
Ο Άμπιι ανακοίνωσε τη νίκη του στρατού τρεις εβδομάδες αργότερα, μετά την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μεκέλε. Όμως τον Ιούνιο το TPLF ανακατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του Τιγκράι και συνέχισε την επίθεσή του στις γειτονικές επαρχίες Αμχάρα και Άφαρ καταλαμβάνοντας στρατηγικής σημασίας πόλεις. Ωστόσο τον Δεκέμβριο ο ομοσπονδιακός στρατός απώθησε τους αντάρτες που περιορίστηκαν και πάλι στο Τιγκράι.
Μετά την απόσυρση του TPLF από τις επαρχίες αυτές οι συγκρούσεις μειώθηκαν σε ένταση, αν και οι αντάρτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να εξαπολύει φονικές επιθέσεις με drones στο Τιγκράι.
Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι τρεις πρόσφυγες από την Ερυθραία, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε αεροπορική επιδρομή εναντίον καταυλισμού προσφύγων στο Μάι Άινι στο Τιγκράι.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι δήλωσε μετά την επίθεση αυτή ότι οι πρόσφυγες «δεν θα πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο».
«Την ώρα που η UNHCR εξακολουθεί να συγκεντρώνει και να επιβεβαιώνει τις λεπτομέρειες για αυτά τα γεγονότα, επαναλαμβάνω την έκκλησή της προς όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να σέβονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, περιλαμβανομένων των προσφύγων», τόνισε.
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι στο Τιγκράι έχει επιβληθεί ντε φάκτο αποκλεισμός, γεγονός που εμποδίζει την πρόσβαση ειδών πρώτης ανάγκης στα έξι εκατομμύρια κατοίκους της επαρχίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 400.000 άνθρωποι υποφέρουν από συνθήκες που πλησιάζουν τον λιμό.
Αμνηστία σε μέλη της αντιπολίτευσης
Στο μεταξύ το Σάββατο αφέθηκαν ελεύθερα πολλά μέλη της αντιπολίτευσης στην Αιθιοπία, ανάμεσά τους και στελέχη του κόμματος του Τιγκράι, έπειτα από μια απρόσμενη αμνηστία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την κυβέρνηση.
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παροχής αμνηστίας έγινε μετά την έκκληση «για εθνική συμφιλίωση» που απηύθυνε ο Άμπιι με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων των ορθόδοξων χριστιανών βάση του παλιού ημερολογίου.
Σκοπός της αμνηστίας είναι «να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη επίλυση των προβλημάτων της Αιθιοπίας», επεσήμανε η κυβέρνηση.
«Το κλειδί για τη βιώσιμη ενότητα είναι ο διάλογος», πρόσθετε η ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα ονόματα πολλών ηγετών της αντιπολίτευσης αλλά και σημαντικών μελών του TPLF.
Την αμνηστία χαιρέτισε ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση.
Μεταξύ αυτών που έλαβαν αμνηστία είναι ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης της φυλής Ορόμο, της μεγαλύτερης στην Αιθιοπία, και της φυλής Αμχάρα.
Ο αριθμός των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός. Εξάλλου δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση της Αιθιοπίας πρότεινε διαπραγματεύσεις στο TPLF, το οποίο κυβερνούσε τη χώρα επί τρεις δεκαετίες μέχρι την εκλογή του Άμπιι το 2018. Πλέον η Αντίς Αμπέμπα το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.