Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στα λόγια κόπτεται για την Ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην πράξη «κονομάει χοντρά» από εξαγωγές όπλων και οπλικών συστημάτων, σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιες συρράξεις και πολέμους, αποκαλύπτει εμπιστευτική Έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με συγκεκριμένα και αποκαλυπτικά στοιχεία η Έκθεση, καθιστά «γράμμα κενό» τον Κώδικα Συμπεριφοράς για τις εξαγωγές όπλων, που φιλοδοξεί να επιβάλλει η ΕΕ το 2018, αποκαλύπτοντας ότι:

*Οι εξαγωγές όπλων από την ΕΕ των 28 ανήλθαν στο 27% του συνόλου παγκοσμίως την περίοδο 2013-2017, γεγονός που καθιστά την ΕΕ των 28 συλλογικά τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ (34%) και μπροστά από τη Ρωσία (22%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

* Το 2015 και το 2016 ήταν τα έτη κατά τα οποία χορηγήθηκαν μακράν οι περισσότερες άδειες εξαγωγής όπλων από τότε που άρχισε η συλλογή σχετικών δεδομένων της ΕΕ, με συνολική αξία 195,95 δισ. ευρώ το 2015 και, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ομάδας εργασίας για τις εξαγωγές συμβατικών όπλων (COARM), 191,45 δισ. ευρώ το 2016!

*Η έκθεση αυτή της COARM αποκαλύπτει ότι το 40,5% των αδειών για εξαγωγές όπλων χορηγήθηκαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αξίας 77,5 δισ. ευρώ, με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) να δέχονται το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εξαγωγών, αξίας 57,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσοστό σε άδειες που απορρίφθηκαν για τις τρεις εν λόγω χώρες ήταν μόνο 2,2 %, μολονότι, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τη Μετατροπή (BICC) της Βόννης, η παροχή στρατιωτικής τεχνολογίας σε μία ή περισσότερες από τις χώρες αυτές παραβιάζει, τα κριτήρια του Κώδικα συμπεριφοράς της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

*Εγκρίθηκε το 97,2 % των αιτήσεων άδειας εξαγωγών όπλων και οπλικών συστημάτων, προς την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, παρ’ όλο που οι εξαγωγές και στις δύο χώρες παραβιάζουν τουλάχιστον τα θεσπισθέντα κριτήρια, για την απόρριψη αιτήσεων άδειας εξαγωγής όπλων.

*Εγκρίθηκαν σχεδόν όλες οι αιτήσεις άδειας εξαγωγών (95%) στη Σαουδική Αραβία όσον αφορά τις εξαγωγές της κατηγορίας ML91 (δηλαδή πολεμικά σκάφη), που χρησιμοποιούνται για την επιβολή του ναυτικού αποκλεισμού από την Υεμένη, πράγμα που επιδεινώνει την ανθρωπιστική κατάσταση και τη συνεχιζόμενη δυστυχία του πληθυσμού της Υεμένης.

*Ορισμένα κράτη μέλη δεν υπέβαλαν πλήρη στοιχεία στη δέκατη ένατη ετήσια έκθεση της COARM με βάση λεπτομερή στοιχεία ανά χώρα. Η Κύπρος υπέβαλε μια έκθεση με την ένδειξη «ουδέν», η Ελλάδα δεν υπέβαλε καθόλου έκθεση, Ιταλία και Γαλλία ανέφεραν μόνο τα συνολικά στοιχεία σχετικά με την αξία των πραγματικών εξαγωγών και το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανέφεραν αξίες πραγματικών εξαγωγών όπλων.

Ολόκληρη η έκθεση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στα ελληνικά ΕΔΩ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης