Μέχρι το 2014 οπότε και λήγει η θητεία της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναστέλλει οποιαδήποτε έγκριση για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καταλήξει σε μια τελική συμφωνία που θα προκύψει μετά από διακρατικές διαπραγματεύσεις.
«Η Επιτροπή, εάν το θελήσει, μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία για την έγκριση καλλιέργειας μιας ποικιλίας σόγιας και έξι γενετικά τροποποιημένων ειδών αραβόσιτου, μεταξύ των οποίων και του ΜΟΝ810 (σ.σ. έχει ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, αλλά η άδεια για την καλλιέργειά του πρέπει να ανανεωθεί) αλλά δεν θα το κάνει», διαβεβαίωσε ο Φρεντερίκ Βενσάν, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ.
Οι εγκρίσεις για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών στην Ευρώπη προκαλούν ένταση στις σχέσεις της Επιτροπής με της χώρες-μέλη της ΕΕ. Οκτώ χώρες – Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία και Πολωνία- έχουν υιοθετήσει ρήτρες διασφάλισης για να απαγορεύσουν την καλλιέργεια στο έδαφός τους εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων ειδών. Παρά το ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο επιχείρησε να άρει αυτές τις ρήτρες διασφάλισης, το σχέδιό του δεν έγινε δεκτό και εγκαταλείφθηκε.
Να σημειωθεί πάντως ότι περίπου 50 γενετικά τροποποιημένα προϊόντα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές και τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπους.
Eπιμέλεια : Παύλος Κιρκασίδης