Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Την έξαρση της παιδοφιλίας σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, υπογράμμισαν, με κοινή τους ερώτηση προς την Κομισιόν, δέκα τρείς ευρωβουλευτές από διαφορετικές χώρες και πολιτικές ομάδες.
Όπως ανέφεραν στην κοινή τους ερώτηση, η καταπολέμηση της παιδοφιλίας πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα στην ΕΕ και επεσήμαναν ότι:
– Στη Γαλλία, πιστεύεται ότι 165.000 παιδιά υφίστανται βιασμό και σεξουαλική βία κάθε χρόνο. Ωστόσο, σε πολλές χώρες τα μηνύματα που υποκινούν την παιδεραστία γίνονται όλο και πιο συχνά.
– Στις Κάτω Χώρες, το κόμμα PNVD, το οποίο υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της παιδεραστίας και την κατοχή παιδικής πορνογραφίας, είναι καλά εδραιωμένο.
– Στη Γαλλία, δύο γίγαντες ηλεκτρονικού εμπορίου, η Amazon και η Cdiscount προσέφεραν για πρώτη φορά προς πώληση και στη συνέχεια απέσυραν μια κούκλα σεξ με σώμα παιδικού μεγέθους και η Netflix δημιούργησε μια σκανδαλώδη σειρά με τίτλο «Cuties» («Mignonnes»), με εξαιρετικά σεξουαλικά υπονοούμενα για κορίτσια .
Ρώτησαν δε την Κομισιόν αν καταδικάζει όλα τα άτομα, τις ενώσεις και τις εταιρείες που συμβάλλουν στην απελευθέρωση της παιδεραστίας, αν σκοπεύει να απαγορεύσει την παραγωγή, διάδοση και πώληση πορνογραφικού υλικού με ανηλίκους και αν προτίθεται να προτείνει στα κράτη μέλη να εναρμονίσουν την ηλικία συγκατάθεσης στο ποινικό τους δίκαιο, πράγμα που είναι απαραίτητο για τον ορισμό της μη συναινετικής σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Δυστυχώς, σε χθεσινή της απάντηση, η Επίτροπος Γιόχανσον, αποφεύγει ν’ απαντήσει ευθέως στα εύλογα ερωτήματα των ευρωβουλευτών και αναλώνεται στην περιγραφή των «πρωτοβουλιών» και μελλοντικών στρατηγικών της Κομισιόν, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Σύμφωνα με την Επίτροπο:
Η καταπολέμηση όλων των μορφών σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης για διάπραξη αυτών των εγκλημάτων, αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν, όπως τονίζεται στη στρατηγική της για μια αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η παροχή αποτελεσματικής ανταπόκρισης, σε επίπεδο ΕΕ, στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης. Καθορίζει οκτώ πρωτοβουλίες για την εφαρμογή και την ανάπτυξη του σωστού νομικού πλαισίου, την ενίσχυση της απόκρισης της επιβολής του νόμου και καταλύει μια δράση πολλών ενδιαφερομένων σε σχέση με την πρόληψη, τη διερεύνηση και τη βοήθεια στα θύματα.
Η στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία σχεδιάζεται να υιοθετηθεί στα τέλη Μαρτίου 2021, θα εξετάσει επίσης το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον.
Η οδηγία 2011/93 / ΕΕ διασφαλίζει ότι η παραγωγή, διάδοση και πώληση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, με πραγματικά παιδιά ή τις ρεαλιστικές εικόνες τους τιμωρείται σε ολόκληρη την ΕΕ.
Για να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της οδηγίας, η Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά 23 κρατών μελών το 2019. Η οδηγία 2011/93 / ΕΕ ποινικοποιεί ήδη διάφορες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ηλικίες συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Επιπλέον, η Επιτροπή θα ξεκινήσει μια μελέτη για να εντοπίσει τα νομοθετικά κενά και τα κενά εφαρμογής, τις βέλτιστες πρακτικές και τις δράσεις προτεραιότητας σε επίπεδο ΕΕ. Ο στόχος αυτής της μελέτης θα είναι να εκτιμηθεί κατά πόσον η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ αντιμετωπίζει επαρκώς τα ζητήματα για τα οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή και εάν υπάρχουν νέα ζητήματα σε σχέση με αυτά τα εγκλήματα τα οποία η ισχύουσα νομοθεσία αντιμετωπίζει μόνο εν μέρει ή καθόλου.
Η σχετική ερώτηση υποβλήθηκε από τους ευρωβουλευτές Jean-Lin Lacapelle (ID), Jean-Paul Garraud (ID), Gilbert Collard (ID), Catherine Griset (ID), Jean-François Jalkh (ID), François-Xavier Bellamy (PPE), Gianantonio Da Re (ID), Hermann Tertsch (ECR), Annika Bruna (ID), Aurelia Beigneux (ID), Julie Lechanteux (ID), Elżbieta Kruk (ECR), Gilles Lebreton (ID)