Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει το αίτημα του Λίβυου ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, προς την Ε.Ε. για τη χορήγηση πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στη χώρα του, προκειμένου να  σταματήσει τη λαθρομετανάστευση από την Αφρική, και προτίμησε να εμμείνει στο θέμα του διαλόγου και της συνεργασίας με την Τρίπολη για την επίλυση του προβλήματος.

«Δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις του Λίβυου ηγέτη όσον αφορά σε αυτό το θέμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μάθιου Νιούμαν.

«Η Επιτροπή έχει την άποψη ότι, με το διάλογο και μια πλήρη συνεργασία, η Ε.Ε. μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση σε αυτό το πεδίο» σημείωσε ο ίδιος.

Χθες, κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη, ο Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι «για να σταματήσει τη λαθρομετανάστευση και να αποφευχθεί μια μαύρη Ευρώπη, η Λιβύη υποστηριζόμενη από την Ιταλία ζητεί από την Ε.Ε. τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως». Τις δηλώσεις αυτές έκανε έχοντας δίπλα του τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν επικρίσεις από την οργάνωση αρωγής «Pro Asyl», η οποία υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να συνεργάζεται με μια δικτατορία που δεν έχει κανέναν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Βάσει συμφωνίας του 2009, η Ρώμη απελαύνει αμέσως προς τη Λιβύη επίδοξους μετανάστες που εντοπίζει σε διεθνή ύδατα, πολιτική την οποία απορρίπτουν αντιπολιτευόμενοι ηγέτες, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Καθολική Εκκλησία στην Ιταλία.

«Αυτές οι φιλίες με τον Καντάφι, τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη φύγει από τις Βρυξέλλες προς τη Λιβύη για τον περιορισμό της μετανάστευσης και η έλλειψη δράσης από την Ε.Ε. απέναντι στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, βρίσκονται μεταξύ των πιο απεχθών πτυχών της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Pro Asyl για την Ευρώπη, Καρλ Κοπ.

Περισσότεροι από 1.400 μετανάστες που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο εστάλησαν πίσω σε κέντρα κράτησης του Καντάφι από την ιταλική Ακτοφυλακή μόνο μεταξύ του Μαΐου και του Δεκεμβρίου του 2009.

Επικριτική εμφανίστηκε επίσης η Διεθνής Αμνηστία, η οποία ζήτησε από τον Μπερλουσκόνι να ασκήσει πιέσεις στον Καντάφι, όσον αφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, εν μέσω όλης αυτής της πολεμικής που προκάλεσε με τις δηλώσεις του, ο Καντάφι αναχώρησε σήμερα από τη Ρώμη. Στην Ιταλία πραγματοποίησε επίσκεψη με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της ιταλο-λιβυκής συνθήκης φιλίας.