Ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έκρινε την Πέμπτη ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να παραχωρούν δικαίωμα διαμονής στους συζύγους των ομοφυλόφιλων Ευρωπαίων πολιτών, ακόμη και αν οι ίδιες δεν αναγνωρίζουν τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Στο Δικαστήριο, που γενικά ακολουθεί τις συστάσεις του Γενικού Εισαγγελέα, είχαν προσφύγει οι ρουμανικές δικαστικές αρχές στην προσπάθειά τους να καθορίσουν την κατάσταση ενός ζεύγους ομοφυλόφιλων ανδρών, ενός Ρουμάνου και ενός Αμερικανού. Οι δύο άνδρες παντρεύτηκαν στις Βρυξέλλες το 2010 και δύο χρόνια αργότερα ζήτησαν από το Βουκουρέστι να αναγνωρίσει την ένωσή τους, προκειμένου να επιτραπεί στον Αμερικανό να εγκατασταθεί στη Ρουμανία μαζί με τον σύντροφό του.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μελσιόρ Βατλέ εξήγησε σε μια ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης ότι «το νομικό πρόβλημα που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης δεν είναι η αναγνώριση του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, αλλά εκείνο της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ». Μολονότι οι χώρες μέλη «είναι ελεύθερες να επιτρέψουν ή να απαγορεύσουν τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, δεν επιτρέπεται να παρεμποδίσουν την ελεύθερη διαμονή ενός πολίτη της Ένωσης, αρνούμενες να χορηγήσουν στον σύντροφό του, που ανήκει στο ίδιο φύλο αλλά είναι πολίτης χώρας εκτός της ΕΕ, το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στο έδαφός τους», διευκρίνισε.

Ο Βατλέ εκτιμά επίσης ότι η έννοια του «συζύγου» θα πρέπει να έχει μια «ενιαία» ερμηνεία εντός της ΕΕ και ότι η οδηγία που αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων είναι ουδέτερη «όσον αφορά το φύλο των ανθρώπων και το πού έχει τελεστεί ο γάμος τους». Κάνει επίσης λόγο για «μια γενική εξέλιξη των κοινωνιών» σε ό,τι αφορά τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και θεωρεί ότι η νομολογία του ΔΕΕ σύμφωνα με την οποία ο όρος «γάμος» αφορά δύο πρόσωπα διαφορετικού φύλου «δεν ευσταθεί πλέον».

Ο Βατλέ βασίστηκε επίσης στις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεκαέξι χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου ενώ άλλες έχουν θεσμοθετήσει την πολιτική ένωση. Οι περισσότερες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν αναγνωρίζουν τους γάμους αυτούς. Στη Ρουμανία, η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.