Η επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ προοιωνίζεται μια εποχή αυστηρότερης ρύθμισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν, ο οποίος συνέκρινε τη βία με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που οδήγησαν σε παγκόσμια καταστολή της τρομοκρατίας.
«Ακριβώς όπως η 11η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε μια αλλαγή παραδείγματος για την παγκόσμια ασφάλεια, 20 χρόνια αργότερα είμαστε μάρτυρες ενός πριν-και-μετά στον ρόλο των ψηφιακών πλατφορμών στη δημοκρατία μας», γράφει ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά σε ένα άρθρο στο Politico.
Το Twitter μπλόκαρε μόνιμα τον προσωπικό λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την πρόσβαση στους σχεδόν 90 εκατομμύρια ακολούθους του την Παρασκευή, επικαλούμενο κίνδυνο περαιτέρω υποκίνησης της βίας μετά το κάλεσμα του Τραμπ σε χιλιάδες υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν πορεία στο Καπιτώλιο.
«Αν υπήρχε κάποιος που αμφέβαλλε ακόμη ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν γίνει συστημικοί παίκτες στις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στον Λόφο του Καπιτωλίου» είναι η απάντηση, γράφει ο Μπρετόν.
Μπλοκάροντας τον λογαριασμό του Τραμπ, οι εταιρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραδέχθηκαν εντέλει ότι έχουν την ευθύνη, την υποχρέωση και τα μέσα να εμποδίσουν τη διάδοση παράνομου viral περιεχομένου, πρόσθεσε.
«Δεν μπορούν πλέον να κρύψουν την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία υποστηρίζοντας ότι παρέχουν απλώς υπηρεσίες φιλοξενίας (hosting)», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Στο μεταξύ, η Ουγγαρία επέκρινε το Twitter ότι παρεμβαίνει σε επίσημους λογαριασμούς μετά την αναστολή του λογαριασμού της κυβέρνησης της Βουδαπέστης τον Σεπτέμβριο.
“Σήμερα, οι λογοκριτές τους απομάκρυναν σχεδόν 200 από τους ακολούθους μου χωρίς εξήγηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κοβατς στο Twitter. «Η Μεγάλη Τεχνολογία [Big Tech] κηρύσσει την ανοχή και τον πλουραλισμό. Άλλα λένε κι άλλα κάνουν».
Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προσχέδιο κανόνων για συγκράτηση τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google της Alphabet, η Apple και η Amazon.
Οι νέοι κανόνες θα υποχρεώνουν τις εταιρίες να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν παράνομο περιεχόμενο όπως ρητορική μίσους και εκ προθέσεως χειραγώγηση πλατφορμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ