Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Η Επίτροπος Dalli, απέφυγε ν’ απαντήσει επί της ουσίας, σε γραπτή ερώτηση που υπέβαλλε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Mathilde Androuët, σχετικά με τα προβλήματα και ερωτήματα που προκαλεί, η συμμετοχή τρανσέξουαλ αθλητών στον γυναικείο αθλητισμό!
Όπως ανέφερε, στην ερώτηση της, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σήμερα κοινωνικές αλλαγές που κάνουν διακρίσεις εναντίον τους ή θολώνουν το όριο μεταξύ θηλυκού και αρσενικού.
Τόνιζε δε ότι, χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η παρουσία των λεγόμενων «τρανσέξουαλ» αθλητών στο γυναικείο άθλημα, που έχει οδηγήσει σε διαμάχες σχετικά με την αλλαγή κατηγορίας για αυτά τα άτομα, την απόδοσή τους και την επιλεξιμότητά
Υπογράμμιζε δε ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι «το πέος είναι πέος, όχι ανδρικό σεξουαλικό όργανο» ή προτιμούν να αντικαταστήσουν τη λέξη «γυναίκες» με τη φράση «άτομα που έχουν μήτρα».
Εύλογα, λοιπόν, ρωτούσε την Κομισιόν, ποιος είναι ο ορισμός της για τον όρο «γυναίκα» και αν πιστεύει ότι οι «τρανσέξουαλ» αθλητές θα πρέπει να μπορούν να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών.
Δυστυχώς, στην απάντηση της, η Επίτροπος αποφεύγει ν’ απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα και αναλώνεται, στην παράθεση γενικοτήτων για την ισότητα ανδρών και γυναικών στην ΕΕ.
Ακολουθεί ολόκληρη η ασαφής απάντηση της Επιτρόπου, που δεν προσφέρει καμία λύση στο πρόβλημα.
Απάντηση της κας Dalli εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την ισότητα για όλους στην ΕΕ. Η ισότητα των φύλων είναι βασική αξία της ΕΕ, θεμελιώδες δικαίωμα και αρχή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Όπως υπενθυμίζει η στρατηγική για την ισότητα των φύλων, η προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί καθήκον της ΕΕ, σε όλες τις δραστηριότητές της, που απαιτείται από τις Συνθήκες. Όταν προσπαθεί να επιτύχει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τόσο τις διακρίσεις με βάση τα φυσικά τους χαρακτηριστικά όσο και τις διακρίσεις λόγω φύλου που πηγάζουν από παρανοήσεις και προκαταλήψεις σχετικά με κοινωνικά κατασκευασμένους ρόλους, συμπεριφορές, δραστηριότητες και χαρακτηριστικά μιας δεδομένης κοινωνίας θεωρεί κατάλληλο για γυναίκες και άνδρες.
- Στην πρώτη της στρατηγική για την ισότητα των LGBTIQ, η Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη προσοχή στους πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιμετωπίζουν διατομεακές διακρίσεις και των τρανς, μη δυαδικών και μεσοφυλικών ατόμων, καθώς και στο ζήτημα της βελτίωσης της αναγνώρισής τους. Παρόλο που επί του παρόντος δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα που έθεσε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, μια μελέτη που ανέθεσε η Επιτροπή σχετικά με τη νομική αναγνώριση του φύλου δημοσιεύτηκε το 2020.
- Η Επιτροπή γνωρίζει το Πλαίσιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τη δικαιοσύνη, την ένταξη και την απαγόρευση των διακρίσεων με βάση την ταυτότητα του φύλου και τις παραλλαγές του φύλου. Αυτό το πλαίσιο παρέχει μια προσέγγιση 10 αρχών για να βοηθήσει τους αθλητικούς φορείς να αναπτύξουν τα κριτήρια που ισχύουν για το άθλημά τους και να εξασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού. Η Επιτροπή ελπίζει ότι αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει στα ενδιαφερόμενα άτομα να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στον τομέα του αθλητισμού.