Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Η διαδικασία υλοποίησης του νόμου για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στην ΕΕ, βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και στην προπαρασκευαστική φάση στη Ευρωβουλή, αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σήμερα σε επιλεγμένους παραλήπτες.
Όπως αναφέρεται, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας και σημαντικό μέρος της οικονομίας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στην υποχρέωση λογοδοσίας από όσους βρίσκονται στην εξουσία.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ολοένα και πιο ανησυχητικές τάσεις περιορισμού της ελευθερίας των ΜΜΕ, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση , όπως τεκμηριώνεται στις ετήσιες εκθέσεις κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε άλλα εργαλεία όπως το Media Pluralism Monitor.
Το έγγραφο υπενθυμίζει ότι, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, δημοσιεύθηκε ο ευρωπαϊκός νόμος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (EMFA), ο οποίος προτείνει ένα νέο σύνολο κανόνων και μηχανισμών για την προώθηση του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη την ΕΕ και τροποποιεί την Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (AVMSD, Οδηγία 2010/13/EU).
Στόχος είναι να αποτραπεί η πολιτική παρέμβαση στις συντακτικές αποφάσεις και να διασφαλιστεί η διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.
Τα κράτη μέλη θα κληθούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των συγκεντρώσεων των μέσων ενημέρωσης.
Η προτεινόμενη νομοθετική πράξη υπογραμμίζει τη σημασία μιας ανεξάρτητης και επαρκώς χρηματοδοτούμενης δημόσιας υπηρεσίας μέσων ενημέρωσης και επιδιώκει να προστατεύσει τους δημοσιογράφους από την υποχρέωση να αποκαλύπτουν τις πηγές τους και από τη χρήση spyware εναντίον τους. Θέτει επίσης απαιτήσεις για δίκαια συστήματα μέτρησης κοινού και διαφανή κατανομή της κρατικής διαφήμισης.
Το περιεχόμενο πολυμέσων θα προστατεύεται καλύτερα από την αδικαιολόγητη κατάργηση διαδικτυακού περιεχομένου και θα συσταθεί νέο ευρωπαϊκό συμβούλιο για τις υπηρεσίες πολυμέσων για να βοηθήσει στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τα μέσα ενημέρωσης.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) ορίστηκε αρμόδια επί της ουσίας, με τις Επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) να κληθούν να γνωμοδοτήσουν.
Όμως, όπως καταλήγει το έγγραφο, η διαδικασία βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και στην προπαρασκευαστική φάση στη Ευρωβουλή…