Το δελτίο πληροφόρησης για θέματα της ΕΕ Agence Europe, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύει με τίτλο «ΕΕ – Μεσογειακός κόσμος και αυξανόμενος ρόλος για την Τουρκία», αναφέρεται στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στον αραβικό κόσμο ως υπόδειγμα χώρας που έχει συνδυάσει επιτυχημένα το Ισλάμ με τη δημοκρατία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη νότια Μεσόγειο δέχονται ισχυρές επιρροές αφενός από τις σχέσεις των χωρών της Νότιας Μεσογείου με τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο και αφετέρου από τον αυξανόμενο ρόλο και σημασία της Τουρκίας στο σύνολο της περιοχής, αναφέρει το άρθρο αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Τουρκίας τονίζεται ότι εξακολουθεί να έχει την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ. Αντίθετα όμως, η χώρα έχει τη δυνατότητα να διευρύνει το ρόλο της ως αυτόνομη δύναμη στην περιοχή, έχοντας μία σειρά από ιδιαίτερα πλεονεκτήματα τόσο πολιτιστικά και ιστορικά όσο και πολιτικά και οικονομικά.

Στη βάση αυτών των πλεονεκτημάτων μπορεί να εξηγηθεί η αναγέννηση των σχέσεων της Τουρκίας με τον αραβικό κόσμο. Πρόκειται για ένα ιστορικό κομμάτι του παρελθόντος που αναβιώνει, σχολιάζει το Αgence Europe.

Η Τουρκία μετά τις εκλογές του 2002 έχει μεταμορφωθεί σε ένα μετριοπαθές ισλαμικό καθεστώς, που κέρδισε την επιδοκιμασία των ψηφοφόρων σε τρεις διαδοχικές δημοκρατικές εκλογικές αναμετρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών, το τουρκικό ενδιαφέρον για τον αραβικό κόσμο αναβίωσε με εξαιρετική ένταση, σημειώνει το άρθρο. Η προσέγγιση υπήρξε αμφίδρομη, ενώ η τουρκική διπλωματία υποστήριξε συχνά τις αραβικές θέσεις έναντι του Ισραήλ. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο στοιχεία πολιτιστικά αλλά και το ζήτημα της θρησκευτικής ταυτότητας.

Βεβαίως, καταλήγει το δημοσίευμα, αυτή η ερμηνεία ενδέχεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις σε ένα ή περισσότερα από τα κράτη του αραβικού κόσμου, που έχουν κερδίσει και πάλι την ελευθερία τους.

Επίσης και στο εσωτερικό της Τουρκίας, η κατάσταση παραμένει πολύπλοκη καθώς εξακολουθεί να υφίσταται η διάσταση μεταξύ του κράτους και του στρατού, ενώ και το κουρδικό ζήτημα επιμένει. Παρόλα αυτά, η εικόνα της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο, ως μοντέλο χώρας που έχει συμφιλιώσει με επιτυχία το Ισλάμ με τη δημοκρατία, διατηρώντας παράλληλα την ιστορία της, παραμένει ιδιαίτερα σημαντική.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης