Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Οι ιταλικές εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται και αυτή τη φορά η Ιταλία ξεπερνά τη Γαλλία στον τομέα της αεροδιαστημικής. Αυτά είναι τα αποτελέσματα δύο χρόνων διακυβέρνησης Μελόνι, που γεννήθηκαν κάτω από πολλές σκληρές επικρίσεις, αλλά που μετά από 48 μήνες μπορεί να καυχιέται για ορισμένους στόχους που επιτεύχθηκαν. Γεγονότα  και όχι απόψεις.

Οι ιταλικές εξαγωγές σε ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 14% στα γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή κατά 844 εκατ. ευρώ. Έτσι η Ιταλία επιβεβαιώνεται στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου από πλευράς αξιών (όπως κάνει συνεχώς από το 2019) και στη δεύτερη θέση για όγκους, ενώ προηγείται -σε αυτήν την περίπτωση- μόνο η Γερμανία, προς το παρόν ακόμα μπροστά, αλλά πολύ λίγο. Αυτό είναι ένα ιστορικό άλμα προς τα εμπρός αφού πριν από πέντε χρόνια η Ιταλία είχε κολλήσει στην πέμπτη θέση.

Και μια άλλη θετική σημείωση για το «διαστημικό στοιχείο»: η πιθανή υπέρβαση της Ιταλίας εις βάρος της Γαλλίας για την ανάπτυξη του αεροδιαστημικού τομέα στον απόηχο των τεράστιων επενδύσεων που προορίζονται από το pnrr είναι τελειωμένη υπόθεση.

Πρόκειται για 7 δισεκατομμύρια που επενδύθηκαν από κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως, όπως η Leonardo, η Avio, η Thales Alenia και η Ohb Italia. Οι υποδομές, από την άλλη, θα έχουν 2,2 δισ. με τη δημιουργία εργοστασίου δορυφορικής ολοκλήρωσης στη Ρώμη και το έργο Città dell’Aerospazio στο Τορίνο. Στρατηγικές που θα έχουν ως αποτέλεσμα εξαγωγές και νέα συμβόλαια.

Για τη μετανάστευση, τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα: χάρη στη συνεργασία εκτός ΕΕ με βασικές χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τυνησία, οι ροέ έχουν μειωθεί. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μεταφέρθηκε από τη Λαμπεντούζα στα Κανάρια Νησιά. Το διάταγμα για τις ροές λειτουργεί. Είναι μια συμφωνία αποτροπής για την παράνομη μετανάστευση και ελάφρυνσης των δομών που έχει εγκριθεί από 15 ευρωπαϊκές χώρες, συνοδευόμενη από την ιταλική συμφωνία με την Αλβανία για την κατασκευή δύο κέντρων.

Τέλος, τα οικονομικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2024: το πραγματικό εισόδημα των ιταλικών οικογενειών αυξήθηκε κατά 3,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των οικονομιών της G7. Σημαίνει ότι οι μισθοί και τα εισοδήματα αυξάνονται περισσότερο από τον πληθωρισμό, ενώ μέχρι χθες υπήρχε το πολύ σοβαρό φαινόμενο της απώλειας της αγοραστικής δύναμης των οικογενειών. Το ιταλικό ποσοστό είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ 0,9% και οφείλεται στις επιλογές της κυβέρνησης Meloni, η οποία έχει συγκεντρώσει μεγάλο μέρος των διαθέσιμων πόρων στην ανανέωση των συμβάσεων, στην αύξηση των συντάξεων, στη στήριξη των μισθών με την περικοπή των εισφορών και τη μείωση του φόρου Irpef.

Η Ιταλία, επομένως, βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να χρησιμοποιήσει αυτούς τους αριθμούς για το μέλλον της: η νέα πρόκληση ονομάζεται μεταρρύθμιση της πρωθυπουργίας που θα μας επιτρέψει να έχουμε σταθερές κυβερνήσεις και όχι πλέον κυβερνήσεις που προκύπτουν από παρασκηνιακές συμφωνίες που προδίδουν τη λαϊκή εντολή των ψηφοφόρων .