Με τη μεγαλύτερη χριστιανική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ποτέ στην Αραβική Χερσόνησο ολοκληρώνει την ιστορική επίσκεψή του ο Πάπας Φραγκίσκος. Πάνω από 180.000 πιστοί, μεταξύ των οποίων και μουσουλμάνοι.

800.000 Χριστιανοί ζουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περίπου το 9% του συνολικού πληθυσμού. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν το κέντρο του χριστιανισμού στην Αραβική Χερσόνησο. Σχεδόν δυο εκατομμύρια Χριστιανοί διαβιούν στη χώρα, γεγονός που δεν είναι ευρέως γνωστό, όπως επισημαίνει στην Deutsche Welle, o Ούλριχ Πένερ, επικεφαλής για θέματα Παγκόσμιας Εκκλησίας και Μετανάστευσης της Γερμανικής Συνόδου των Επισκόπων. Ωστόσο όπως επισημαίνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει γενικότερα μια εξασθένιση της παρουσίας τους στην περιοχή. Και υπάρχουν φόβοι ότι σε πολλές περιοχές θα εκλείψει η ιστορική παρουσία των Χριστιανών που μετράει πάνω από 2.000 χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πάντως η χριστιανική μειονότητα απολαμβάνει αρκετές ελευθερίες. Εκτός από τους Καθολικούς υπάρχουν και Βαπτιστές, Αγγλικανοί και Κόπτες. Η παρουσία τους έγινε εντονότερη τη δεκαετία του 1960 όταν ξεκίνησε η εντατική εκμετάλλευση του πετρελαίου. Εν τω μεταξύ το ποσοστό των ξένων στη χώρα έχει φθάσει το 90%, ωστόσο αυτοί που διαθέτουν την ιθαγένεια είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα ντόπιοι.

Θρησκευτικές ελευθερίες και μπίζνες

Οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι ένα τρόπος ώστε να προσελκύσουν τους ξένους, όπως επισημαίνει ο Ούλριχ Πένερ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα πρέπει να απαντήσει κανείς στην ύπαρξη αυτών των μειονοτήτων. Και αυτό μπορεί να το κάνει είτε με μέτρα καταπίεσης όπως κάνει η Σαουδική Αραβία ή όπως πράττουν τα ΗΑΕ που είναι και η μουσουλμανική παράδοση».

Απόδειξη αυτής της ανεκτικότητας ήταν και η σημερινή ιστορική Θεία Λειτουργία, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Αραβική Χερσόνησο.

«Για εσάς εδώ δεν είναι εύκολο να ζείτε μακριά από τα σπίτια σας» δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μιλώντας σε περισσότερους από 180.000 πιστούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, που είχαν συγκεντρωθεί στο στάδιο Σαΐντ Σπορ Σίτι. Στη Θεία Λειτουργία δεν συμμετείχαν μόνο Χριστιανοί αλλά και 4.000 Μουσουλμάνοι.

Το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Άμπου Ντάμπι είχε στόχο κυρίως τον διαθρησκευτικό διάλογο. Χθες ο Πάπας υπέγραψε μαζί με τον Σεΐχη αλ Ταγίπ ένα κοινό σύμφωνο για τον αγώνα των δυο θρησκειών εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Το επόμενο ταξίδι του Πάπα στο εξωτερικό είναι προγραμματισμένο τον Μάρτιο στο Μαρόκο, μια επίσης μουσουλμανική χώρα.

Πηγή:Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης